Kufel, szklanka czy pokal do piwa? Jak dobrać szkło do złocistego trunku?

Kufel, szklanka czy pokal do piwa? Jak dobrać szkło do złocistego trunku?

Kufel, szklanka, pokal czy może coś innego? Czy naprawdę dobór szkła do rodzaju piwa ma duże znaczenie? Wszystko tak naprawdę zależy od… Ciebie ? I od sytuacji. Czasem warto wiedzieć, jakie szło powinniśmy podać do piwa stojącego na stole.

 

Bo wszystko zależy od sytuacji

Piwo niezmiennie kojarzy się nam z kuflem, prawda? Kufel jest niemal synonimem złocistego trunku. Duży, masywny kufel z równie pokaźną pianką na wierzchu – wszystkim zapewne taki obraz kojarzy się z bawarskim Oktoberfestem. I taki obraz mamy przed oczami, gdy myślimy o zimnym piwie, szczególnie w te bardziej upalne dni, a najlepiej jeszcze podczas wakacyjnego, błogiego wypoczynku.

I w zasadzie wszystko jest OK. Bo gdy jesteśmy na wakacjach, czy spotykamy się w męskim gronie przy okazji oglądania ważnego meczu, naczynie z którego pijemy piwo traci na znaczeniu. Bo i samo piwo jest niejako „dodatkiem” do czegoś ważniejszego. Wtedy nawet ten przysłowiowy kufel nie jest nikomu specjalnie niezbędny. Picie piwa prosto z butelki w takiej sytuacji też ma swój urok :)

Szklane kufle do piwa
Szklane kufle do piwa Szklane kufle do piwa
Szklane kufle do piwa Szklane kufle do piwa

Ale jeśli chcemy skosztować wyjątkowego piwa, siedząc wygodnie w fotelu i powoli sącząc trunek, starając się wydobyć z niego wszystkie smaki i aromaty, warto odpowiednio dobrać szkło. Gdy spotykamy się na kameralnych przyjęciach ze znajomymi – także warto. Gdy smak piwa staje się ważnym elementem spotkania, wieczoru, okazji – nie warto go tracić przez nieprawidłowy dobór szklanki, kufla czy pokala.

No właśnie – czym różni się szklanka od pokala?

Szklanki do piwa wszyscy znamy – wysokie, cylindryczne, bardziej lub mniej rozszerzające się ku górze. Raczej proste i nieskomplikowane w kształcie. To, czym na pierwszy rzut oka odróżnia się pokal, to nóżka (lub stopka – terminologia może być dwojaka). Pokal jest szklanką na nóżce i przybiera różne kształty. Od węższych i wyższych po bardzo pękate, przypominające wyglądem powiększone koniakówki.

To w końcu kufel, szklanka czy pokal do piwa?

Jednak jeśli chcemy w pełni poczuć bogaty bukiet smakowy oraz tę charakterystyczną goryczkę piwa, to koniecznie powinniśmy zaopatrzyć się w odpowiednie szkło. Nie musimy mieć pełnej gamy szklanych naczyń przeznaczonych do piwa – wystarczy 5 rodzajów, które uznawane są za podstawowe.

Podstawowe rodzaje szkła do piwa Podstawowe rodzaje szkła do piwa

 

  • Kufel do piwa – wspomniany już, tradycyjny kufel przez wielu uważany jest za jedyny, słuszny wybór szkła do piwa. Kufle są wręcz kanoniczne i na trwałe wpisane w kulturę browarnictwa. Trudno sobie bez nich wyobrazić największe, piwowarskie festiwale czy swojskie karczmy, w których leje się ten trunek z pianką. Co ważne, kufle do piwa nie muszą być ze szkła – wykonuje się je również z ceramiki albo drewna. Standardowy kufel zazwyczaj ma pojemność 500 ml, jednak spotyka się też takie, które mają aż litr pojemności. Te kufle najczęściej występują w Niemczech, a ten typ naczynia nazywany jest Mass. Jest swego rodzaju wizytówką Oktoberfestu,

Kufel jednak nie powinien być stosowany do każdego gatunku piwa. Najlepiej wydobywa smak i aromat takich piw jak: marcowe, porter, koźlak, pilzner, miodowe oraz grzane.

  • Szklanka do piwa lager – wysoka i prosta, lekko rozszerzająca się ku górze szklanka do piw tak zwanej dolnej fermentacji – czyli do zdecydowanie najpopularniejszych jasnych piw typu lager, pod którymi uginają się półki naszych sklepów. Nie posiadają one uchwytu (ucha) i wykonane są z dość cienkiego szkła. Wlewając piwo po ściance takiego naczynia, można wydobyć z niego aromat chmielu i słodu. Takie szklanki uwalniają smak, a także sprawiają, że trunek zaczyna lekko musować, przez co staje się orzeźwiający.
  • Szklanka typu Weizen – wysoka, smukła szklanka - szkło idealne do piwa pszenicznego. Kształt pozwala powoli uwalniać smak oraz dłużej utrzymać efektowną piankę, która w przypadku piw pszenicznych jest istotnym elementem degustacji. Ten rodzaj trunku pochodzi z tak zwanej górnej fermentacji i oprócz chmielu, jego głównym składnikiem jest słód jęczmienny z dodatkiem pszenicy lub słodu pszenicznego. Posiada zrównoważony smak i – co ciekawe – lekko goździkowy aromat.
  • Pokal do piwa zdecydowanie najbardziej eleganckie naczynia do serwowania piwa. Dalekie od biesiadnych kufli, a bliższe dystyngowanym kielichom do wina. Dlatego pokale często kojarzone są z delikatnym, owocowym lub lekkim ciemnym piwem, w którym częściej lubują się kobiety - i w rzeczy samej takie właśnie piwa najczęściej pije się z tego rodzaju szkła. Ten rodzaj pokala często przyjmuje kształt kwiatu tulipana. Jest on przeznaczony do tak zwanych piw lekkich, o określonym bukiecie smakowym. Świeży aromat doskonale rozchodzi się w czaszy tego rodzaju szkła i wtedy w pełni można poczuć orzeźwiający smak piwa. Ten rodzaj szkła na nóżce stosowany jest także do piw typu lager, pilzner oraz koźlaków

Aczkolwiek istnieje też inny rodzaj pokali, zwany snifterem. To pokale nieco pękate, przypominające kieliszki do koniaku, często o większej objętości, dość mocno zwężające czaszę ku górze.  Służą one do picia wyrazistych, cięższych piw o intensywnym smaku i aromacie. Dzięki zwężającej się ku górze czaszy, aromat nie ulatnia się zbyt szybko, a pijący piwo, zanim poczuje jego smak, jest uderzany pełnym aromatycznym bukietem napoju.

  • Szklanka Pinta –tradycyjne szkło używane do piwa w Anglii, Irlandii i Ameryce, z których pije się przede wszystkim piwa z górnej fermentacji, zwłaszcza tych ciemnych, o mniej skomplikowanym aromacie (dla nich proponujemy sniftera). Cechą charakterystyczną szklanki na piwo pinta, jest wybrzuszenie w górnej części. Dzięki niemu szklanka dobrze leży w dłoni, co jest szczególnie przydatne w zatłoczonych i gwarnych pubach. Ponadto wpływa ono korzystnie na uwalnianie intensywnych aromatów piwa. Sam trunek w tego rodzaju szkle nabiera głębi, a piana osadza się w górnej jego koronie. To szkło, dzięki któremu można cieszyć się smakiem i aromatem irlandzkich, ciemnych piw.
Szklanki do piwa Szklanki do piwa
Pokale do piwa Pokale do piwa

Na koniec - o co chodzi z tą górną i dolną fermentacją piwa? To ma znaczenie?

Fermentacja piwa i sposób jej przeprowadzenia ma fundamentalne znaczenie dla jego smaku, aromatu i mocy (czyt. zawartości alkoholu). Rozróżnienie na fermentację górną i dolną wiąże się z użyciem różnych rodzajów drożdży – albo „pracują” one na wierzchu naczynia z przygotowywanym trunkiem, albo opadają na koniec fermentacji na jego dno, albo od początku znajdują się na dnie. Pierwszy wariant to fermentacja górna, dwa pozostałe to fermentacja dolna. Jaki związek ma rodzaj fermentacji z doborem szkła do gotowego piwa?

- piwa z fermentacji dolnej to ogromna większość sprzedawanych w sklepach piw, czyli lagery. Proces fermentacji jest dłuższy i wymaga nieco niższej temperatury. Zazwyczaj są to napoje delikatne w smaku i bez szczególnie bogatego bukietu aromatycznego. Nie wymagają więc naczyń o specjalnym kształcie, który wspomógłby utrzymanie aromatu w szkle

- piwa z fermentacji górnej są zazwyczaj mocniejsze i mają zdecydowanie bardziej wyrazisty smak i aromat. Szybsza fermentacja wykształca w trunku o wiele bogatszy bukiet, stąd i naczynia używane do ich picia powinny pomagać dłużej je zachować podczas degustacji

Podsumowując – każdy rodzaj piwa możemy bezpiecznie wypić z kufla. I nie popełnimy przy tym wielkiej gafy. Ale jeśli chcemy delektować się piwem, wydobyć z niego wszystko co najlepsze i w smaku i w aromacie, to warto mieć pod ręką także szklankę, pokal i pintę. Bo może się okazać, że część pieniążków wydanych na jakościowy trunek uleciała nam z naczynia tylko dlatego, że źle go dobraliśmy. A to już marnotrawstwo ?

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!