Latte, cappuccino, espresso – jak podawać różne rodzaje kawy?

Latte, cappuccino, espresso – jak podawać różne rodzaje kawy?

Czarny napar z palonych ziaren kawowca, pochodzący z Etiopii, jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Zawarta w kawie kofeina otrzeźwia, pomaga nam się obudzić i energicznie zacząć dzień. Ponadto kawa ma odznacza się „ciekawymi” walorami smakowymi i można ją przyrządzać, a także podawać na różne sposoby.

 

 
 

Filiżanka śniadaniowa MariaPaula.

 

Sposoby przygotowywania kawy
 
Do Polski kawa dotarła z Turcji, dlatego do dziś najpopularniejszą metodą jej przyrządzania jest parzenie „po turecku” - choć nie ma ona wiele wspólnego z metodą parzenia kawy w Turcji. Turcy gotują świeżo zmieloną kawę w specjalnym tygielku, razem z cukrem, i przelewają ją do małych filiżanek; my zalewamy zmielona kawę wrzątkiem, bezpośrednio w kubku.

Tak zwane parzenie „po turecku” zaczyna być wypierane przez inne metody przygotowywania kawy, które pozwalają na wydobycie złożonego smaku i aromatu kawy. Coraz popularniejsze stają się: ekspresy ciśnieniowe, specjalne zaparzacze i drippery z filtrami do przelewowego parzenia kawy. Dostępna jest też kawa poddawana uprzednio procesowi instantyzacji, czyli kawa rozpuszczalna, którą wystarczy zalać wodą.

 

Najpopularniejsze rodzaje naczyń do spożywania kawy
 
Istnieje wiele gatunków i odmian kawy, ale jeszcze więcej jest rodzajów napojów przygotowywanych na jej bazie: aromatyczna mała-czarna, espresso o mocnym smaku i dużej zawartości kofeiny, popularne cappuccino, mocha, flat white czy też kawa po irlandzku. Możliwości jest całe mnóstwo.
 
W czym zatem podawać kawę?

Nie do każdej nadaje się klasyczna filiżanka, a i ta niejedno ma dziś oblicze. Oprócz kształtu spore znaczenie ma także objętość naczynia, które często musi pomieścić kilka składników.

  • Małe filiżanki do espresso - czarną kawę w swej najbardziej zintensyfikowanej postaci – espresso – podajemy w małych filiżankach, których pojemność zwykle nie przekracza 110 ml.

Przyjmują one różnorodne kształty, jednak najczęściej są „miniaturkami” klasycznych filiżanek. Można w nich podawać: espresso, espresso doppio, ristretto oraz lungo.
 

Filiżanki do espresso MariaPaula Filiżanki do espresso MariaPaula

 

  • Klasyczne filiżanki– od tych do herbaty odróżnia je przede wszystkim obwód brzegu (który powinien być zbliżony do obwodu podstawy), wielkość naczynia (z reguły są wyższe), kształt (są bardziej pionowe) oraz wielkość ucha (na dwa lub trzy palce). Posiadają pojemność od 200 do 220 ml.

Dziś bardzo często produkuje się filiżanki uniwersalne, w których śmiało możemy podać zarówno kawę, jak i herbatę. Posiadają one otwory węższe niż szeroka filiżanka do herbaty, a dno nie zawsze tej samej szerokości, co góra filiżanki. Z kolei uszko jest projektowane tak, aby filiżanka dobrze leżała w dłoni. W takie filiżance możemy podać: klasyczną czarną kawę, cafe au lait, americano, cappuccino oraz cafe corretto.
 

Filiżanka do kawy Altom Design Flower Jeans Filiżanka do kawy Altom Design Flower Jeans

 

  • Filiżanki śniadaniowe oraz duże „jumbo” - do śniadania zwykle pijemy więcej kawy niż o innych porach dnia, dlatego też stworzono specjalne, duże filiżanki zwane „śniadaniowymi”.  Kształtem przypominają te klasyczne, jednak ich pojemność jest zdecydowanie większa, bo aż 350 ml!  Wielbiciele naprawdę dużych ilości kawy powinny zaopatrzyć się w filiżanki zwane „jumbo”, których pojemność wynosi od 420 do 490 ml.

W filiżankach śniadaniowych oraz typu „jumbo” można podać: czarną kawę, cafe au lait, con panna, cappuccino, caffe latte, flat white oraz mochę.

Filiżanka śniadaniowa MariaPaula Filiżanka śniadaniowa MariaPaula

 

  • Kubki – kawę, podobnie jak herbatę, można również pić z wygodnych kubków, których pojemności wahają się od 250 do 500 ml. Są one najbardziej uniwersalnymi naczyniami, szczególnie cenionymi przez tych, którzy mają niewiele czasu i nie przywiązują wagi do sposobu serwowania kawy.

Kubki można wypełnić właściwie każdym rodzajem kawy, zwłaszcza że ich kształty są przeróżne (odradzamy oczywiście wszelkie gatunki espresso w takich ilościach).
Kubek będzie wygodnym naczyniem zwłaszcza do: czarnej kawy, cafe au lait, cappuccino, flat white.

Kubek do kawy Hrastnik Kubek do kawy Hrastnik
  • Szklanki - niektóre rodzaje kawy serwuje się właściwie tylko w szklankach i zasada ta nie dotyczy tylko kaw mrożonych, ale i również tych „na ciepło i na bogato”. Co więcej, szklanki te mogą być całkowicie proste, bez ucha oraz bardziej „skomplikowane” z uchwytem. Te ostatnie swym wyglądem bardzo często przypominają klasyczne, szklane kubki, jednakże posiadają stopkę lub wysoką nóżkę.

W szklankach z uszkiem na wysokiej nóżce podajemy przede wszystkim irish cafe, natomiast w tych na stopce: caffe latte, latte macchiato, mochę, oraz kawę po wiedeńsku.

Z kolei w szklankach prostych: cafe frappe, latte macchiato.

Szklanka do kawy latte Hrastnik Szklanka do kawy latte Hrastnik

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!