Lecznicze działanie miodu

Lecznicze działanie miodu

Lekarstwo dla ciała i duszy w postaci złocistego płynu ? Chodzi oczywiście o miód, który jest naturalnym produktem spożywczym wykorzystywanym zarówno w medycynie i kosmetyce. Idealnie pasuje tutaj zdanie ojca medycyny Hipokratesa : „Dobrze jest, gdy pokarm jest lekiem, a lek pokarmem.”

 
Miód jest najcenniejszą słodką substancją jaką dostarcza  nam natura. Dużym uznaniem cieszył się już w starożytności. Wytwarzany jest gównie przez pszczoły, a rzadko przez osy. Oba miody różnią się między sobą składem. Osy czasem pobierają nektar z roślin trujących dla człowieka, dlatego ten właśnie miód może być przyczyną zatruć. Miód pszczeli natomiast jest wolny od zanieczyszczeń chemicznych, ponieważ pszczoły są wrażliwe na toksyny i wyginęłyby podczas zbierania nektaru.

Plastry miodu

Od dawna miód był składnikiem produktów spożywczych i napojów, a także stosowano go jako środek słodzący i leczniczy. Uważano, że miód daje siłę, zdrowie i długowieczność. Podobno swój sędziwy wiek, a mianowicie 111 lat Hipokrates zawdzięczał właśnie spożywaniu dużych ilości miodu. Oficjalnie żadne badania nie potwierdziły jednak tego faktu, ale wszystko przed nami. Być może w przyszłości, kiedy zbadane zostaną wszystkie substancje pochodzące z ula dowiemy się o cudownych właściwościach wydłużających życie.

W starożytności miód miał bardzo różnorodne zastosowanie.

  • balsamowano nim zwłoki, wierząc, że jest symbolem wiecznej szczęśliwości
  • był eliksirem życia i nektarem bogów, dlatego był najważniejszym napojem na wszystkich ucztach
  • uważany był za najlepszy środek na gojenie się ran
  • wierzono również, że miód to najlepszy afrodyzjak J

Dawniej, kiedy nauka nie była zbyt rozwinięta, ludzie nie potrafili wyjaśnić wielu zjawisk, dlatego pszczoły uważali za święte owady, a miód za nektar bogów dający im nieśmiertelność. Pszczoły postrzegane były jako symbol mądrości i pracowitości, a zbieranie nektaru jako coś nadprzyrodzonego.

Pszczoły i pszczelarze mają nawet swojego patrona, a jest nim święty Ambroży z Mediolanu (arcybiskup Mediolanu i święty kościoła katolickiego i prawosławnego). Legenda głosi, że kiedy Ambroży był małym dzieckiem, do jego ust wleciały pszczoły, składając miód i po chwili wylatując. Nic złego mu nie uczyniły, a jego ojciec odczytał to jako znak – przepowiednię mówiącą, że Antoni będzie w przyszłości wielkim człowiekiem.

Aktualnie miód to naturalny produkt używany do celów kulinarnych oraz wykorzystywany w medycynie i kosmetyce. Rodzajów miodu jest bardzo wiele, a różnią się między sobą barwą, smakiem, aromatem i konsystencją. W zależności od pochodzenia i składu wyróżniamy następujące rodzaje miodu:

  • spadziowe – produkowany jest ze spadzi (słodka, lepka ciecz występująca na igłach drzew iglastych, jak jodła świerk i modrzew oraz liściach drzew liściastych, jak lipa, dąb i leszczyna), najczęściej wykorzystywany jest w chorobach układu oddechowego, serca i naczyń krwionośnych, pomaga w stanach niepokoju i bezsenności; z uwagi na dużą zawartość składników odżywczych miód ten nazywany jest często miodem „królewskim”
  • nektarowe – produkowane z nektaru (słodka ciecz wydzielana przez nektarniki kwiatów), mają wyraźny aromat,
  • nektarowo – spadziowe – powstają z nektaru kwiatowego i spadzi, miody te mają przyjemny smak i aromat
Miód pszczeli w słoiku Miód pszczeli w słoiku

W większości sklepów możemy kupić prawie każdy rodzaj miodu. Do najpopularniejszych zaliczamy:

- miody wielokwiatowe – powszechnie uważane za najpopularniejszy rodzaj miodu o wszechstronnym zastosowaniu; miód ten może spokojnie zastąpić nam cukier, natomiast jeżeli chodzi o zdrowotne właściwości to wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega próchnicy, stosowany jest również w problemach z sercem

- miody odmianowe – określane nazwą rośliny, od której pochodzą, czyli :

  • lipowy – uważany za jeden z najsmaczniejszych miodów, może zwalczać przeziębienie, wysoką gorączkę czy też działać wykrztuśnie.
  • rzepakowy – charakteryzuje się specyficznym zapachem, szybko ulega krystalizacji, dzięki czemu robi się jasny i kremowy; ma właściwości detoksykacyjne, łagodzi objawy kaszlu, pomaga w leczeniu chorób serca.
  • mniszkowy – miód z mniszka lekarskiego, jest bardzo zdrowy i z uwagi na dużą zawartość witamin i minerałów często nazywany jest „płynnym złotem”.
  • akacjowy – ma słodki smak i zapach, z uwagi na dużą zawartość cukrów prostych często używany jest jako słodzik; wzmacnia odporność, łagodzi dolegliwości żołądkowe oraz zwalcza infekcje bakteryjne .
  • gryczany – ma charakterystyczny kwaśny smak i kolor mocnej herbaty; zawiera dużo witamin i żelaza oraz posiada właściwości wzmacniające naczynia krwionośne.
  • wrzosowy – posiada naturalny zapach wrzosu, ma gorzkawy i ostry smak; zwiększa odporność organizmu i zapobiega rozwojowi zakażeń, dlatego polecany jest najczęściej w okresach przeziębienia.

Możemy również zaopatrzyć naszą spiżarnię w miód pitny. Miód pitny produkowany jest na bazie miodu naturalnego, który w procesie fermentacji przekształca się w alkohol. Miód ten może być spożywany zarówno na zimno, jak i na gorąco. Nazwy miodów pitnych zależą od sposobu wykonania brzeczki (klarowna ciecz powstała z filtracji zacieru), która składa się z odpowiedniej objętości miodu i wody i tak wyróżniamy :

  • półtoraki (1:0,5)
  • dwojniaki (1:1)
  • trójniaki (1:2)
  • czwórniaki (1:3)
  • piątaki (1:4)
Miód jako naturalne lekarstwo Miód jako naturalne lekarstwo

Niezależnie jaki rodzaj miodu wybierzemy możemy być pewni jego właściwości zdrowotnych. Podsumowując miód jest pomocny w chorobach :

  • serca i naczyń krwionośnych
  • przewodu pokarmowego
  • układu moczowego
  • układu nerwowego
  • narządu wzroku (zapalenie spojówek i rogówki)

Oprócz właściwości zdrowotnych miód stosowany jest również w kosmetyce. Jest składnikiem toników, maseczek, mleczek i płynów. Dzięki temu nasza skóra jest odżywiona, cera gładka, a organizmy odprężony i zrelaksowany.

Słoiki szklane idealne na miód Słoiki szklane idealne na miód

Miód oczywiście wykorzystywany jest również w sztuce kulinarnej. Naturalny miód jest smacznym dodatkiem do herbaty i ciast. Na myśl od razu przychodzą pyszne, aromatyczne ciasteczka i pierniki pieczone w okresie Bożego Narodzenia. Doskonale sprawdza się również jako dodatek do mięs, deserów, sosów i sałatek. Może być tylko delikatnym dodatkiem lub mocnym akcentem smakowym. Jedno jest pewne miód pozwala łączyć potrawy ostre i słodkie czy też kwaśne i gorzkie.

Miód w słoiku Miód w słoiku

Jak widać ten naturalny produkt spożywczy ma wszechstronne zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie i kosmetyce.  Jest niezwykle odżywczy, wzmacniający i leczniczy. Jego regularne spożywanie z pewnością korzystnie wpłynie na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!