Lody i desery nie tylko w pucharkach – różne możliwości ich podania

Lody i desery nie tylko w pucharkach – różne możliwości ich podania

Śmietankowe, czekoladowe, owocowe, a może bakaliowe? Kochają je wszyscy, zarówno dzieci, jak i dorośli – wszak nie sposób oprzeć się pysznej, orzeźwiającej i kuszącej swoim wyglądem pokusie. Mowa oczywiście o najpopularniejszych deserach, jakimi są lody.

Lody głównie kojarzą się nam z beztroskim latem. To niewątpliwie jeden z najpopularniejszych i bardzo skutecznych sposobów na ochłodę w ciepłe, czasami wręcz upalne dni. Letnie pyszności działają bardzo orzeźwiająco, a ponadto smakują wyśmienicie.

Deser lodowy w pucharku

 

Dla ochłody nie tylko lody

 

Lato to szczególny czas na tworzenie niepowtarzalnych deserów. Wtedy nasze sady oraz stragany na targowiskach są pełne soczystych i słodkich owoców. Te „smaki lata” będą doskonałym dodatkiem do lodów, ale też same w sobie mogą być kuszącym smakołykiem, bo przecież lody nie są jedyną formą deserów. To również naturalny jogurt z dodatkiem świeżych lub mrożonych owoców oraz płatków owsianych czy też orzeźwiający sorbet na bazie soków owocowych. Możliwości jest naprawdę wiele.

Sałatka owocowa w pucharku Sałatka owocowa w pucharku

 

W czym podawać desery?

 

Desery są bez wątpienia zwieńczeniem całego posiłku. Chcemy spożywać je zawsze i wszędzie - w końcu to najlepszy lek na złe samopoczucie ?

Mawia się, że „jemy oczami”, dlatego też warto zastanowić się nad sposobem podania deseru. Możliwości serwowania ich jest bardzo wiele. Soczyste barwy deseru wyeksponujesz nie tylko w gustownych pucharkach , ale też:

 

  • w krystalicznie przeźroczystych wysokich szklankach , które doskonale sprawdzą się w przypadku deserów wielowarstwowych,
  • w kieliszkach do martini
  • w szklanych i porcelanowych salaterkach – możesz w nich podawać lody, galaretki, puddingi, a także musy czy owocowe sałatki,
  • na fantazyjnych półmiskach – to naczynia, które będą idealne zarówno do podania szarlotki z lodami, jak i gałek lodowych w towarzystwie wielu, różnorodnych dodatków, np. wafli, owoców,
  • w wydrążonych połówkach owoców: jabłka, ananasa, cytryny czy pomarańczy – sposób ten jest bardzo modny i popularny szczególnie w lodziarniach i kawiarniach.

 

Do wszystkich tych naczyń koniecznie dołącz serwetkę oraz łyżeczkę, najlepiej koktajlową.

 Deser lodowy na talerzu Deser lodowy na talerzu
Lody w kieliszku do martini Lody w kieliszku do martini

 

Dodatki do deserów

 

Lubimy eksperymentować i tworzyć kulinarne dzieła sztuki. Prawdziwymi dziełami, które zachwycą podniebienia niejednego smakosza, mogą okazać się, uwielbiane przez wszystkich desery. Ich niepowtarzalny, czasami zaskakujący smak możesz uzyskać poprzez odpowiednie dodatki takie, jak:

 

  • kawałki świeżych owoców
  • liście mięty czy rozmarynu
  • sos czekoladowy lub ze świeżych owoców, np. z malin czy truskawek
  • startą czekoladę, rodzynki, prażone orzechy, płatki migdałów, bezy czy bitą śmietanę,
  • kruche rurki, ciastka czy herbatniki,
  • ostrą papryczkę chili (nietypowy dodatek głównie do lodów czekoladowych) czy sos z dyni (jako dodatek do lodów śmietankowych),
  • alkohol – oczywiście tylko dla dorosłych miłośników deserów ?, można nim polewać lody lub dodawać go do owocowych sałatek,
  • kolorowe drażetki i posypki – idealny dodatek do deserów przygotowywanych dla dzieci – wszak desery, nie tylko lodowe, to ulubione „danie” naszych małych łasuchów.
Deser lodowy w szklance Deser lodowy w szklance

 

Kompozycja i wygląd deseru zależy głównie od naszej wyobraźni. Fantazyjne desery z nietypowymi dodatkami, podane w wyszukanych naczyniach umilą każde spotkanie w gronie najbliższych.

Najpopularniejsze desery

 

Desery to niezliczone możliwości łączenia ze sobą różnych, dowolnie wybranych składników. Oczywiście liczy się nie tylko ich wyjątkowy smak, ale i niepowtarzalny wygląd. Wśród najpopularniejszych i najczęściej spotykanych deserów znajdziemy:

  • galaretki owocowe – niekoniecznie te przygotowane ze sklepowych torebeczek. Możemy przyrządzić je własnoręcznie na bazie naturalnych soków z dodatkiem żelatyny. Wystarczy do 1 szklanki, uzyskanego ze zmiksowanych owoców, soku dodać 1,5 łyżeczki żelatyny,
  • sorbety owocowe – można je zrobić ze świeżych lub mrożonych owoców, a ich przygotowanie jest niezwykle proste. Zmiksowane owoce łączymy ze śmietaną, jogurtem, przyprawami i ziołami. Dowolną kompozycję wstawiamy na kilka godzin do zamrażalki, pamiętając, aby co jakiś przemieszać zawartość pojemnika (by przygotowana masa równo stężała),
  • musy owocowe – to słodka, uwielbiana szczególnie przez dzieci przekąska. Do zmiksowanych owoców wystarczy dołożyć śmietanę kremówkę i ewentualnie dosłodzić do smaku,
  • desery lodowe – to nie tylko pyszne lody – to połączenie ich z dowolnymi dodatkami, takimi jak: owoce, bakalie, bita śmietana czy zioła,
  • owocowe sałatki – to mix dowolnie wybranych i pokrojonych owoców polana sosem, jogurtem lub alkoholem. Im więcej rodzajów owoców, tym bardziej złożony smak deseru.

 

Pucharek do lodów i deserów Hip Pucharek do lodów i deserów Hip

 

Lody i desery to idealne zwieńczenie domowych posiłków czy też rodzinnych uroczystości. Ich różnorodne, a często unikalne smaki, aksamitna konsystencja oraz kuszące dodatki podane w wyszukanych i stylowych naczyniach oczarują zaproszonych gości.

Smakowite kolorowe desery Smakowite kolorowe desery

Oferowane przez nas produkty możesz kupić w obniżonych cenach - wystarczy, że skorzystasz z aktualnie dostępnych kodów rabatowych


 

Przeczytaj również

Przydatne produkty