Owoc granatu - właściwości i pomysły na dania z granatem (przepisy)

Owoc granatu - właściwości i pomysły na dania z granatem (przepisy)

Rzuca się go greckim nowożeńcom pod nogi, aby został rozgnieciony butem, wierząc, że zapewni im szczęście, miłość i liczną rodzinę. O czym mowa ? O granacie, którego znamy ze słynnego mitu o Persefonie. Nieświadoma dziewczyna ulegając pokusie zjadła owoc granatu i tym samym związała się z Hadesem na zawsze.

 

Od wielu lat granat uważany jest za symbol miłości, płodności i zdrowia.  Owoc granatu rośnie na niedużym drzewie o nazwie granatowiec właściwy. Pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego. Później pojawił się w Korei, Japonii, Europie i Ameryce.

 

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE GRANATU

Granat jest źródłem witamin : C, E, B, A oraz minerałów, takich jak magnez, fosfor, potas, wapń. Dzięki temu posiada ogromne właściwości lecznicze:

  • zapobieganie procesom starzenia, a wręcz odmładzanie – regeneruje skórę, poprawia jej kolor, ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne
  • pomoc w walce z rakiem prostaty i rakiem piersi – hamuje rozwój komórek nowotworowych
  • poprawia przepływ krwi – obniża ciśnienie krwi, pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu
  • pomoc w walce z infekcjami bakteryjnymi, dzięki właściwościom drobnoustrojowym
  • korzystnie wpływa na potencję
  • pomoc w zwalczaniu stanów zapalnych i bólu stawów
  • korzystnie wpływa na pamięć, dlatego polecany jest osobom starszym; badania wykazały, że spowalnia nawet proces demencji wywołany chorobą Alzheimera

 

Owoce granatu

 

Granat z uwagi na te wszystkie właściwości często nazywany „rajskim owocem” lub „drzewem życia”.  Ma również bardzo duże zastosowanie w sztuce kulinarnej. Syrop z granatu używany jest jako polewa do deserów czy babeczek. Owoc granatu może być zjadany na surowo lub też jako dodatek do ciast czy sałatek. Można przygotować również sos, który jest świetnym dodatkiem do kurczaka czy białej ryby. Przyrządza się również z niego pożywne soki czy alkohole, np. nalewkę z pestek granatu o pięknym, charakterystycznym kolorze.

Owoce granatu można zjadać również na surowo. Pokryte są one twardą łupiną o purpurowej barwie. W środku znajduje się miąższ z dużą ilością krwistoczerwonych ziaren. Koniecznie trzeba uważać przy wyjmowaniu nasion z łupiny, z uwagi na fakt, że plamy z soku z granatu są trudne do usunięcia. Należy odciąć górną część łupiny, pokroić owoc na ćwiartki i włożyć do miski z wodą. Po około 10 minutach nasiona opadną , wtedy trzeba je odcedzić na sitku i osuszyć. Takie nasiona są już gotowe do spożycia.

 

PRZEPISY NA DANIA Z OWOCEM GRANATU

Granat w naszych kuchniach wykorzystywany jest rzadko, najczęściej jako składnik zdrowych i pysznych sałatek. Przepis na jedną z takich sałatek - sałatkę z granatem, pomidorkami koktajlowymi i serem feta znajdziecie na naszych stronach.

 

Sałatka z granatem, pomidorkami koktajlowymi i serem feta Sałatka z granatem, pomidorkami koktajlowymi i serem feta

 

Bardziej wymagający mogą przygotować orientalne dania, pochodzące z kuchni narodowych, w których owoce granatu są bardzo popularne. Przykładem może być choćby perski fesenjān - czyli kurczak duszony z sokiem z granatów, włoskimi orzechami i aromatycznymi przyprawami.

Owoce granatów można także wykorzystać do przyrządzenia witaminowych koktajli i smoothies.

 

INNE DZIEDZINY WYKORZYSTANIA OWOCU GRANATU

  • w garbarstwie, gdzie występujące w korze granatowca garbniki, wykorzystywane są do garbowania cienkich, szlachetnych skór kozła czy barana
  • we włókiennictwie – tu otrzymywany z kwiatów granatowca jaskrawoczerwony barwnik (punicyna) wykorzystywany jest do barwienia jedwabiu
  • w kosmetyce – z uwagi na właściwości zapobiegające procesom starzenia się owoc granatu używany jest do produkcji kremów nawilżających

 

fesenjan, kurczak z granatem w sosie orzechowym Fesenjan, kurczak z granatem w sosie orzechowym

 

Granat to zastrzyk zdrowia i witalności. Kto go raz spróbuje na stałe wprowadzi go do swojego jadłospisu nie tylko ze względu na smak, ale również  z uwagi na bardzo korzystne dla organizmu właściwości.

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!