Pasty kanapkowe do chleba (przepisy)

Pasty kanapkowe do chleba (przepisy)

Kanapkowe pasty do chleba są niezwykle łatwe w przygotowaniu i świetnie zastępują tradycyjne masło czy margarynę. Możecie przyrządzić je w kilka / kilkanaście minut, na bazie wielu różnych produktów. Szybkie przekąski na bazie past są też świetnym pomysłem na domowe przyjęcie w gronie przyjaciół.

 

Domowe pasty do kanapek świetnie wpisują się w trend „wiem co jem”, przygotowując je mamy kontrolę nad składem i minimalizujemy ilość niechcianych dodatków spożywczych, a także komponujemy smaki tak, jak najbardziej lubimy - czego nie możemy zrobić z sklepowymi odpowiednikami.

Pasty do chleba to świetny sposób na pożywną, zdrową przekąskę - możemy je jeść nie tylko z pieczywem, ale również jako dip do warzyw pokrojonych w słupki, chrupkich przekąsek czy placuszków. W towarzystwie pieczywa tworzą natomiast, zdrowe i szybkie danie śniadaniowe lub kolacyjne.

Pasty do pieczywa świetnie sprawdzają się także do przygotowywania smacznych przekąsek na różnego rodzaju domowe przyjęcia i imprezy. przygotowywane są najczęściej na różnego rodzaju imprezy.  Możemy je tworzyć praktycznie ze wszystkiego - od mięsa i ryb, przez sery i świeże warzywa i owoce.

Najbardziej popularne są pasty jajeczne, rybne (z makreli, tuńczyka, łososia pieczonego i wędzonego), pasztety, guacamole, hummus, pesto z bazylii lub suszonych pomidorów, a także pasty kanapkowe z warzyw: bakłażana, buraków, awokado, ciecierzycy czy soczewicy. Dzięki tej różnorodności niemal każdy znajdzie swoje ulubione smaki.

 

Pasta do chleba z tuńczykiem i orzechami Pasta do chleba z tuńczykiem i orzechami

PRZEPIS: PASTA KANAPKOWA Z TUŃCZYKIEM I ORZECHAMI

Składniki:

  • 2 jajka
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1/2 pęczka rzodkiewki
  • 1/2 pęczka szczypiorku/dymki
  • 1/2 szklaki łuskanych orzechów włoskich
  • 2-3 łyżeczki serka kanapkowego typu Philadelphia
  • sól i czarny pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo, a następnie studzimy. Rzodkiewkę kroimy na desce do krojenia w drobniutką kostkę, szczypiorek drobno szatkujemy. Jajka ugniatamy widelcem, po czym łączymy z tuńczykiem, szczypiorkiem, rzodkiewką, orzechami i serkiem kanapkowych. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Serwujemy do pieczywa lub grzanek.

 

 

Pasta kanapkowa z suszonymi pomidorami i słonecznikiem Pasta kanapkowa z suszonymi pomidorami i słonecznikiem

PRZEPIS: PASTA DO CHLEBA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I  SŁONECZNIKIEM

Składniki:

  • szklanka łuskanych nasion słonecznika
  • 8 kawałków suszonych pomidorów w oleju
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • mały ząbek czosnku
  • papryczka chili
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Nasiona słonecznika, suszone pomidory, umytą natkę pietruszki, obrany ząbek czosnku i papryczkę chili umieszczamy w naczyniu blendera i miksujemy na gładką masę. Aby ją nieco rozluźnić dodajemy nieco oliwy z suszonych pomidorów. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Używamy do smarowania pieczywa zamiast masła. Doskonale smakuje w towarzystwie świeżych warzyw: ogórka, pomidorów, rzodkiewki.

 

Pasta do kanapek z makrelą i anchois Pasta do kanapek z makrelą i anchois

PRZEPIS: PASTA DO KANAPEK Z MAKRELĄ I ANCHOI

Składniki:

  • 180-200 g makreli
  • 2 filety z sardeli (anchois)
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • 1 czerwona cebula
  • pół pęczka szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • czarny pieprz, mielona ostra papryka do smaku

 

Sposób przygotowania:

Ogórki i cebule kroimy w kostkę. Szczypiorek i anchois drobno siekamy. Makrele dokładnie obieramy ze skóry i ości. Składniki mieszamy razem dodając majonez i doprawiając do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ostra papryką. Serwujemy z świeżym pieczywem.

 

Pasta do chleba z awokado i kremowym serkiem Pasta do chleba z awokado i kremowym serkiem

PRZEPIS: PASTA DO KANAPEK Z AWOKADO I KREMOWYM SERKIEM

Składniki:

  • 1 duże dojrzałe awokado
  • 5-6 kawałków suszonych pomidorów
  • 150 g kremowego serka (np. mascarpone lub Philadelphia)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kiełki rzodkiewki
  • sól, czarny pieprz

 

Sposób przygotowania:

Suszone pomidory  pokroić w bardzo małą kosteczkę.  Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, łyżką wyjąć miąższ, rozgnieść go widelcem i skropić sokiem z cytryny. Doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, wymieszać z suszonymi pomidorami i kremowym serkiem. Podawać z chipsami tortilla, grzankami lub chlebem w towarzystwie pikantnych kiełków rzodkiewki.

 

 

Pasta kanapkowa z ciecierzycy z suszonymi pomidorami Pasta kanapkowa z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

PRZEPIS: PASTA KANAPKOWA Z CIECIERZYCY Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki:

  • 350 g ciecierzycy z puszki, odsączonej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • 2 łyżeczki pasty sezamowej tahini
  • 5-6 kawałków suszonych pomidorów
  • około 5-6 łyżek oliwy z suszonych pomidorów
  • 100 g orzeszków pinii lub włoskich
  • 1/2 pęczka dymki
  • sól i czarny pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Orzechy uprażyć na suchej patelni. Ciecierzycę odsączyć z zalewy, umieścić w kielichu blendera z ząbkiem czosnku, orzechami, pastą sezamową i oliwą z suszonych pomidorów. Zblendować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dymkę i suszone pomidory drobno posiekać. Wymieszać z pastą z ciecierzycy.

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!