Pomysłowe przepisy na naleśniki

Naleśniki to jedno z tych dań, których nie można nie lubić. Może to dlatego, że są proste i szybkie w wykonaniu? Albo też dlatego, że można podać je z niemal dowolnymi składnikami, na słodko i wytrawnie, trafiając w gusta szerokiego grona smakoszy.
Każdy zna jakiś przepis na ciasto na naleśniki. Często przygotowywane są "na oko", mieszając kilka podstawowych składników. Niewiele z nas wie, że naleśniki mogą się od siebie znacznie różnić. Możemy podać je na słodko i słono, mogą być cienkie, puszyste, a nawet bez mleka, jajek, glutenu. Niektóre państwa wypracowały swoje wersje tego dania... i tak możemy cieszyć się smakiem meksykańskiej tortilli, francuskich crepes, rosyjskich blinów czy amerykańskich pancakes.
Naleśniki zostawiają ogromne pole do wyobraźni. Możemy zmieniać smak ciasta dodając czekoladę, szpinak, przyprawy... Placki można jeść na słodko (z nadzieniem owocowym, czekoladowym, dżemem, kremem, serkiem, budyniem) i na słono (z farszem mięsnym, warzywnym czy rybnym). Mogą stanowić pyszny deser i danie obiadowe. Czy w ogóle trzeba kogoś przekonywać do naleśników?
Dla nieprzekonanych lub poszukiwaczy nowych naleśnikowych smaków, trzy przepisy na ciasto na naleśniki: cienkie, czekoladowe i bezglutenowe.
PRZEPIS NA CIENKIE NALEŚNIKI
Składniki:
- - 1 szklanka mąki pszennej
- - 2/3 szklanki zimnego mleka
- - 2/3 szklanki zimnej wody
- - 3 duże jajka
- - 1/4 łyżeczki soli
- - 3 łyżki stopionego masła + masło do smarowania patelni
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i zmiksować na gładką masę (lub wymieszać trzepaczką). Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Rozgrzać dobrą, nieprzywierającą patelnię do naleśników. Natłuścić masłem. Wlewać nieduże porcje ciasta i smażyć naleśniki, z obu stron, do lekkiego zrumienienia.
PRZEPIS NA NALEŚNIKI CZEKOLADOWE Z SEREM
Składniki (na około 20 sztuk):
Ciasto na naleśniki:
- - 80 g gorzkiej czekolady (minimum 60% kakao)
- - 1 łyżka kakao
- - 500 ml mleka
- - 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- - 3 jajka
- - 2 łyżki cukru pudru
- - 2 łyżki masła
- - szczypta soli
Nadzienie:
- - 200 g serka ricotta
- - cukier puder do smaku
- - kropelki czekoladowe lub drobno posiekana czekolada
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzać, dodać czekoladę i kakao, dokładnie wymieszać i wystudzić. Masło roztopić i wystudzić. Do mleka dodać mąkę, jajka, cukier puder, masło i sól. Zmiksować na jednolitą masę. Ciasto odstawić do lodówki na 30 minut.
Smażyć z obu stron na patelni do naleśników lekko zwilżonej roztopionym masłem lub olejem. Przygotowujemy nadzienie łącząc serek ricotta, kropelki czekoladowe i odrobinę cukru pudru do smaku. Naleśniki serwujemy z dodatkiem serowo-czekoladowego nadzienia.
PRZEPIS NA NALEŚNIKI BEZGLUTENOWE
Składniki (na około 12 sztuk):
- - 120 g kaszy jaglanej
- - 60 g płatków owsianych
- - 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- - 4 duże jajka
- - 3 łyżki cukru trzcinowego
- - 1 i 1/2 szklanki mleka (zwykłego lub roślinnego)
- - szczypta soli
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną i płatki owsiane zemleć do otrzymania gładkiej mąki lub użyć gotowej mąki jaglanej i owsianej. Obie mąki wsypać do większego naczynia, dodać pozostałe składniki i zmiksować blenderem do otrzymania gładkiego ciasta. Smażyć na nieprzywierającej patelni z obu stron, do lekko złotego koloru
PORADA: Jeśli chcecie by naleśniki były puszyste i leciutkie, zamiast wody czy mleka dodajcie wodę gazowaną.
PORADA: Elastyczność ciastu naleśnikowemu daje gluten zawarty w mące. Aby miał czas się uwolnić ciasto powinno "odpoczywać" przez przynajmniej 30 minut.