Pomysłowe tartaletki na domowe przyjęcie (przepisy)

Tartaletki to świetny pomysł na domowe imprezy i spotkania z przyjaciółmi, których nieodłącznym elementem są drobne przekąski. Zdobyły sporą popularność, zapewne ze względu na łatwość przygotowania i mnogość wariantów - zarówno na słodko jak i słono.
Podstawą małej tartaletki jest babeczka z kruchego ciasta. Jej przygotowanie jest łatwe ale nieco pracochłonne, dlatego najlepiej upiec je dzień przed planowanym przyjęciem. Jeśli nie mamy czasu lub ochoty na pieczenie koszyczków z kruchego ciasta, równie dobrze sprawdzą się gotowe korpusy do babeczek, które wystarczy wypełnić ulubionym farszem i zapiec.
Przygotowanie przekąski w formie tartaletki nie powinno zajęć nam więcej niż kilkanaście minut. Opcjonalnie zamiast ciasta kruchego możemy użyć francuskiego i nim wyścielić foremki do babeczek, jednak należy pamiętać, ze zachowuje się one inaczej w pieczeniu niż ciasto kruche i często tworzy wybrzuszenia, utrudniające nadziewanie farszem.
PRZEPIS: KRUCHE CIASTO NA TARTALETKI
Składniki:
- 250 g mąki
- 150 g masła (zimnego)
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnego mleka
Sposób przygotowania:
Zagnieść ciasto z podanych składników: mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałeczki masło, sól, cukier puder i siekać składniki nożem na drobną kruszonkę. Wbić jajko, wymieszać i zagnieść szybko składniki na gładką masę. Jeśli jest za suche, dodać mleko. Uformować gładką kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 60 minut.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Stolnicę lekko posypać mąką i rozwałkować na niej ciasto na grubość 3 - 4 mm. Wyciąć kółka większe niż średnica foremki do babeczek. Ciastem wyłożyć foremki, ostrzem noża przesunąć po krawędzi foremki, usuwając wystający nadmiar ciasta. Widelcem podziurkować spód. Piec przez około 15 minut na złoty kolor, ostudzić.
Aby kruche ciasto było delikatne należy użyć do jego przygotowania naprawdę zimnego ciasta i ugniatać je jak najkrócej aby nie ogrzewać ciasta rękoma. Jeśli będzie zbyt ciepłe mąka wchłonie za dużo tłuszczu i wypiek będzie twardy. Przed wstawienie do piekarnika spód kruchego ciasta warto warto nakłuć kilka razy widelcem. Otworki sprawią że powietrze odejdzie a spód się nie wybrzuszy.
POMYSŁY NA NADZIENIE DO TARTALETEK
Tartaletki najlepiej smakują z wyrazistym farszem, a pomysły ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Szczególnym rodzajem tarty jest quiche czyli tarta z wypełnieniem zalanym masą śmietanowo-jajeczną. Warte wypróbowania są tarty i tartaletki:
- ze szpinakiem i gorgonzolą,
- z kurczakiem i warzywami,
- ze szpinakiem i łososiem,
- z czerwona cebulką,
- z brokułami i serem,
- z tuńczykiem i pomidorkami,
- z leśnymi grzybami.
Babeczki z kruchego ciasta mogą ponadto tworzyć oryginalne „naczynia” do serwowania sałatki, dzięki czemu tradycyjna sałatka zyska ciekawa i smaczną formę podania.
PRZEPIS: TARTALETKI POROWO-CEBULOWE
Składniki:
- 12 babeczek z ciasta kruchego
- 2-3 białe cebule
- zielona część z dwóch porów
- masło klarowane do smażenia
- sól, biały pieprz
- ząbek czosnku
- 2 jajka
- 80 ml słodkiej śmietanki 30%
- płatki papryki
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim drobno posiekaną cebulkę i por. Doprawiamy solą. Cebulowo-porowe nadzienie nakładamy na podpieczone ciasto. Jajka, śmietankę, sól, przeciśnięty ząbek czosnku mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i wlewamy na farsz. Zapiekamy jeszcze przez około 10-15 minut w 180 stopniach, aż masa jajeczno-śmietanowa się zetnie. Posypujemy płatkami papryki i dekorujemy natką pietruszki.
PRZEPIS: TARTALETKI Z GRZYBAMI LEŚNYMI
Składniki:
- 12 babeczek z ciasta kruchego
- 500 g leśnych grzybów
- 1 duża biała cebula
- masło klarowane do smażenia
- sól, biały pieprz
- ząbek czosnku
- 2 jajka
- 80 ml słodkiej śmietanki 30%
- płatki papryki
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim drobno posiekaną cebulkę. Grzyby oczyszczamy, krótko przemywamy je pod bieżąca wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i drobno siekamy. Grzyby dokładamy do cebulki, doprawiamy sola i białym pieprzem. Odparowujemy.
Farsz grzybowy nakładamy na podpieczone ciasto. Jajka, śmietankę, sól, przeciśnięty ząbek czosnku mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i wlewamy na farsz grzybowy. Zapiekamy jeszcze przez około 15 minut w 180 stopniach, aż masa jajeczna się zetnie. Posypujemy płatkami papryki i dekorujemy natką pietruszki.