Potrawy wigilijne – w czym upiec i ugotować? Brytfanny, garnki i patelnie idealne na Święta.

Potrawy wigilijne – w czym upiec i ugotować? Brytfanny, garnki i patelnie idealne na Święta.

Kolacja wigilijna to wydarzenie, na które wielu z nas czeka cały rok. Tradycją tego wyjątkowego wieczoru jest dwanaście potraw, które przygotowujemy dla naszych najbliższych. Barszcz z uszkami, kutia czy pyszny karp to tradycyjne potrawy świąteczne, które co roku wędrują na nasz wigilijny stół. Podpowiadamy, które naczynia ze sklepu pieknowdomu.pl usprawnią świąteczne gotowanie i sprawią, że przygotowywanie wigilijnych potraw stanie się prostsze i przyjemniejsze.

Garnek do czerwonego barszczyku i aromatycznej zupy grzybowej

Wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. W tym wyjątkowym dniu, jakim jest Wigilia, aromatyczny barszcz, jak i grzybowa, smakują znacznie lepiej, aniżeli w pozostałe dni w roku. Przykładamy wiele uwagi, aby te wymagające w przygotowaniu zupy, cieszyły podniebienia domowników oraz naszych gości. Zazwyczaj przyrządzamy dużą porcję wywaru, który następnie przechowujemy w lodówce. Jedynym rodzajem naczynia, w którym w bezpieczny sposób możemy przechowywać jedzenie w lodówce, są naczynia emaliowane.

Ogromną zaletą naczyń SILESIA docenianą przez naszych klientów jest fakt, iż są wytwarzane w ręcznym procesie produkcji. Konsumenci coraz częściej stawiają na polskie marki oraz doceniają sztukę rękodzieła. Kupując garnek emaliowany, masz gwarancję, iż zanim trafił na sklepową półkę, przeszedł przez kilka par ludzkich rąk zarówno w procesie wytwarzania, jak i podczas kontroli jakości.  Powłoka emaliowana jest bezpieczna dla zdrowia i hipoalergiczna. Szczelna warstwa emalii sprawia, że naczynia SILESIA to idealny wybór do przygotowywania potraw dla alergików, dzieci oraz wszystkich osób, które zwracają uwagę na bezpieczeństwo produktów.

Naczynia emaliowane, czyli wysoka jakość znana sprzed lat

Emalia to szklista powłoka o właściwościach antyalergicznych i antybakteryjnych. Warstwa emalii, którą pokryte są garnki SILESIA, uniemożliwia gromadzenie się zanieczyszczeń i bakterii na ściankach naczynia. Garnki SILESIA możesz używać na każdym rodzaju kuchenki. Co ważne, garnki nie przejmują zapachu i smaku potraw oraz są odporne na działanie kwasów, co jest istotne właśnie przy gotowaniu barszczu, do którego dodajemy kwaśny sok z cytryny czy ocet.

Naczynia emaliowane Silesia

 

Valdinox - masywna brytfanna do przyrządzenia świątecznego obiadu

Gołąbki z kaszą i pieczarkami jest potrawą, która w niektórych regionach Polski jest tradycyjną potrawą obiadową podczas Świąt Bożego Narodzenia. Równie często na naszym stole ląduje Indyk pieczony z farszem, pieczone krokiety z mięsem i grzybami oraz tradycyjny pieczony pasztet. Do przyrządzenia tych pysznych potraw najlepszym i najwygodniejszym naczyniem będzie brytfanna. Większość osób używa brytfanny wyłącznie w piekarniku, nie wiedząc, iż jest to naczynie, które świetnie sprawdzi się również do wstępnego gotowania na kuchence. Wszystkie brytfanny Valdinox można używać na płycie indukcyjnej, ceramicznej, gazowej oraz elektrycznej.

Brytfanna Valdinox Skandic Brytfanna Valdinox Skandic

Wyjątkowe właściwości brytfann Valdinox zapewnią niepowtarzalny smak każdej z przygotowanych świątecznych potraw. Należy w tym miejscy wspomnieć o doskonałym przewodnictwie cieplnym, które sprawia, że naczynia te szybko i równomiernie się nagrzewają oraz długo utrzymują ciepło. Jest to gwarancja maksymalnej wydajności i niskich kosztów eksploatacji. Valdinox to masywne formy pozbawione zbędnych ozdobników, duże poręczne uchwyty oraz wysokiej klasy nieprzywierające powłoki non-stick.

Brytfanna Valdinox Aurum - naczynie do zadań specjalnych

Brytfanny Valdinox należą do poszczególnych linii naczyń kuchennych Valdinox, w których skład wchodzą również garnki, patelnie oraz rondle. Możesz zatem kupić brytfannę osobno, jak i pełną kolekcję. Linią wartą uwagi jest Valdinox Aurum. Zaprojektowana została dla wszystkich tych, którzy oprócz ergonomii i funkcjonalności, stawiają również na wygląd naczyń w swojej kuchni. Brązowo-złocista kolorystyka brytfanny Valdinox Aurum zachwyci wszystkich miłośników piękna. Korpus naczynia został wykonany z aluminium o odpowiedniej grubości, a więc brytfanna sprawdzi się do przyrządzania potraw, które wymagają nawet kilkugodzinnej obróbki termicznej, np. pasztet czy pieczeń świąteczna. Elegancki design sprawia, że z powodzeniem możesz serwować dania bezpośrednio z brytfanną bez konieczności przenoszenia ich na półmisek.

Brytfanna Valdinox Aurum Brytfanna Valdinox Aurum

Tradycyjny karp smażony bez przywierania? Poznaj patelnie Valdinox!

Karp jest potrawą, którą przyrządzamy zazwyczaj bezpośrednio przed podaniem na wigilijny stół. Goście już czekają, więc my smażymy w pośpiechu rybę na wysokim ogniu. Niestety z powodu zbyt wysokiej temperatury bardzo często karp przywiera do dna patelni i zamiast kruchej rybki na świąteczną kolację, mamy suchy płat zbrązowiałego karpia. Czy rozwiązaniem jest smażenie wyłącznie na głębokim oleju? Niektóre potrawy wymagają przyrządzania ich na patelni z dużą ilością tłuszczu, jednak zazwyczaj wystraszy łyżka oleju, aby bezpiecznie i zdrowo usmażyć kotlety czy zgrillować warzywa. Z patelniami marki Valdinox z niewielką ilością tłuszczu usmażysz pyszną, aromatyczną rybę bez obaw o przywieranie. Czy to tylko chwyt marketingowy? Nie, to wielowarstwowa powłoka nieprzywierająca, którą pokryte są wszystkie patelnie marki Valdinox. Patelnie z linii Expert można dodatkowo używać w piekarniku, co jest bardzo wygodne, gdy chcemy najpierw podpiec potrawę, by mięso lub warzywa zyskały chrupiącą skórkę.

Patelnie Valdinox Expert Patelnie Valdinox Expert

Kolekcje Valdinox Expert cechuje wysoka energooszczędność (szybkie nagrzewanie się całej powierzchni naczyń), odporność na deformacje, wysokie temperatury oraz szok termiczny. Silikonowe wykończenia uchwytów i pokrywek są wygodne i przyjemne w dotyku, co doceniają szczególnie Panie. Po usmażeniu karpia, aby pozbyć się zapachu oleju w kuchni, warto go zneutralizować, gotując w wodzie na małym ogniu kilka goździków lub korę cynamonu, z dodatkiem niewielkiej ilości cukru. Jest to patent, który tak samo, jak naczynia SILESIA i Valdinox przydadzą się nie tylko podczas świątecznych przygotowań, ale i cały rok.

Naczynia kuchenne Valdinox Expert Naczynia kuchennne Valdinox Expert

Przeczytaj również

Przydatne produkty