Przekąski z ciasta francuskiego na 5 sposobów (przepisy)

Przekąski z ciasta francuskiego na 5 sposobów (przepisy)

Aby smacznie zaskoczyć swoich gości podczas domowych przyjęć nie potrzeba spędzać godzin w kuchni. Na taką okazję idealnie sprawdzają się małe przekąski na ciepło i zimno. A jeśli szybkie i smaczne przekąski, to nie możne zabraknąć ciasta francuskiego!

 

Nie ma chyba drugiego tak uniwersalnego składnika, jak popularne ciasto francuskie. Możemy przygotować na jego bazie roladki, paczuszki, sprężynki, ciasteczka czy paluszki, zarówno na słodko jak i wytrawnie. Neutralny smak ciasta powoduje, ze wachlarz dodatków jest niemal nieograniczony. Do tego ciasto francuskie piecze się w zależności od kształtu tylko około kilkunastu minut. Imprezowy ideał!

PRZEPIS: FRANCUSKIE CEBULARZE

Francuskie cebularze Francuskie cebularze

Jeśli lubicie cebularze, to musicie spróbować tych przygotowanych  na bazie ciasta francuskiego. Są absolutnie przepyszne zarówna na ciepło jak i zimno i można je zrobić w 20 minut. Doskonale sprawdzają się jako przekąska na przyjęcia i imprezy.

 

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 duże czerwone cebule
  • olej do smażenia
  • 15 dag żółtego sera
  • sól, czarny pieprz
  • jajko
  • mak do posypania

Sposób przygotowania:

Cebule siekamy w piórka. Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i szklimy cebulkę. Studzimy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto rozwijamy i wykładamy równą warstwę podsmażonej cebulki (zostawiając krótszy bok na szerokość około 5 cm bez nadzienia. Na cebulce równą warstwą wysypujemy starty ser. Całość solimy i pieprzymy. Zawijamy wzdłuż krótszego boku w rulon. Ostrym nożem kroimy na kawałki o szerokości około 2 cm. Jajko roztrzepujemy i pędzelkiem smarujemy wierzch i boki każdego kawałka. Wierzch posypujemy makiem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 210 stopni przez około 12-15 minut, do zarumienienia.

 

PRZEPIS: PALUCHY SEROWE

Paluchy serowe Paluchy serowe

Ekspresowa propozycja przekąski na imprezę, dla niespodziewanych gości lub gdy mamy ochotę na coś małego do przekąszenia. Gotowe w 20 minut!

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
  • ser żółty 100 g
  • 1 jajko
  • sól gruboziarnista /mak / kminek

 

Sposób przygotowania:

Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto rozwijamy, smarujemy pędzelkiem rozkłóconym jajkiem oraz posypujemy równomiernie serem. Nożem do pizzy kroimy ciasto na pół wzdłuż węższego boku a następnie w cienkie paski. Tak powstałe paluszki rozkładamy na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem, zachowując około 1 cm odstępu pomiędzy nimi. Wierzch paluchów smarujemy żółtkiem i posypujemy makiem / kminkiem / gruboziarnistą solą. Pieczemy w 180 stopniach przez 13-15 minut.

 

PRZEPIS: FRANCUSKIE ŚWIDERKI Z KIEŁBASKĄ

Francuskie świderki Francuskie świderki

Ciekawa, niezobowiązująca przekąska z ciasta francuskiego gotowa w 20 minut. Bardzo prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna!

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • około 15 kabanosów lub cienkich kiełbasek
  • pesto pomidorowe
  • ostra papryka
  • 1 jajko

 

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy cienko pomidorowym pesto i kroimy wzdłuż krótszego boku na cienkie paski. Zawijamy kiełbaski w ciasto tworząc świderki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do dołu. Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem. i posypujemy makiem oraz ostrą papryką. Pieczemy około 15 minut w 220 stopniach.

 

PRZEPIS: ROLADKI Z MIĘSA MIELONEGO Z CUKINIĄ

Roladki z mięsa mielonego z cukinią Roladki z mięsa mielonego z cukinią

Roladki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, suszonymi pomidorami, grillowaną cukinią i aromatem czosnku sprawdzą się zarówno jako danie główne jak i przekąska. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 3 ząbki czosnku
  • około 10-12 kawałków suszonych pomidorów
  • sól, czarny pieprz, oregano, zioła prowansalskie
  • płat ciasta francuskiego
  • 1 średnia cukinia
  • jajko
  • biały sezam

 

Sposób przygotowania:

Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i rozcieramy na desce do krojenia. Będzie bardziej aromatyczny i wyrazisty niż przeciśnięty przez praskę. Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy w drobną kostkę. Mięso mielone łączymy z posiekanymi pomidorami i przetartym czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, ziołami prowansalskimi i i suszonym oregano. Wyrabiamy ręcznie jednolitą masę. Cukinię myjemy i obieramy obieraczką do warzyw na cieniutkie plasterki. Grillujemy na patelni grillowej, doprawiając lekko solą i czarnym pieprzem.

Rozwijamy płat ciasta francuskiego i rozsmarowujemy na nim równomiernie mięsną masę, zostawiając wolną przestrzeń (około 5 cm) wzdłuż szerszego boku. Na mięsie układamy obok siebie plasterki grillowanej cukinii. Całość ściśle zawijamy wzdłuż szerszego boku. Roladę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnem sezamu. Pieczemy w 200 stopniach przez około 35-40 minut do zezłocenia.

 

PRZEPIS: FRANCUSKA GWIAZDA

Efektowna i nieskomplikowana przekąska z ciasta francuskiego. Z racji szybkości i łatwości wykonania, doskonale nadaje się na przyjęcie sylwestrowe czy karnawałowe albo spotkanie ze znajomymi.

Francuska gwiazda Francuska gwiazda

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 4-5 plasterków szynki lub boczku
  • 2-3 łyżki pesto
  • zioła prowansalskie
  • 1 jajko
  • mak do posypania

 

Sposób przygotowania:

Z ciasta francuskiego wycinamy dwa identyczne koła. Jedno z kół układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim cienką warstwę pesto. Posypujemy ziołami prowansalskimi i układamy plasterki szynki lub boczku (powinny być cieniutkie).

Nakładamy drugie koło z ciasta francuskiego. Ciasto nacinamy nie do końca, tworząc cztery równe części. Każdą z ćwiartek dzielimy na cztery części. Każdy z powstałych trójkątów obracamy delikatnie wokół własnej osi w tą samą stronę. Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w 200 stopniach przez 15-18 minut.

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!