Przepis: Adana Kebab po polsku, czyli turecki kebab w wersji wieprzowej

Przepis: Adana Kebab po polsku, czyli turecki kebab w wersji wieprzowej

Tradycyjna, jedna z najbardziej znanych odmian narodowego tureckiego dania, czyli kebabu - adana kebab, jest oparta na jagnięcinie formowanej na stalowych szpikulcach wraz z cebulą i aromatycznymi przyprawami. W naszych polskich warunkach możemy przygotować własną wersję - adana kebab z mięsa wieprzowego.

 

Jeśli turecki kebab kojarzy się Wam z mięsem ścinanym z wielkiej beli, podawanym w chlebku typu pita lub zawijanym w tortillę, to... jesteście zaledwie u bram tureckiej kuchni. Tak, tzw. doner kebab jest bardzo popularnym rodzajem street food w Turcji, ale kebab to nie tylko dania na wynos. Kebab w Turcji to danie regionalne, znacznie różniące się recepturą i sposobem przygotowania, w zależności od regionu tego kraju. Nie ma znaczenia sposób podania (w chlebku, na talerzu) - znaczenie ma sposób przygotowania.

Turcja, jako kraj w większości muzułmański, omija szerokim łukiem wieprzowinę. Do przygotowywania wszelkich dań, także kebabu, używa się mięsa wołowego, a przede wszystkim - baraniego, ze szczególnym uwzględnieniem jagnięciny - czyli mięsa baraniego, nie starszego niż 1 rok.

Im dalej na wschód Turcji, tym bardziej turecki kebab nabiera orientalnego smaku i aromatu. Wrotami do królestwa kebabowego smaku jest właśnie Adana, jedno z największych miast Turcji, położone na południu, blisko wybrzeża Morza Śródziemnego. To mniej więcej od Adany, na wschód rozpościera się kraina prawdziwego tureckiego kebaba. Takiego, którego nie da się porównać z większością tego, co próbujecie u nas pod nazwą kebab.

Ten najbardziej tradycyjny turecki kebab oparty jest na jagnięcinie, mięsie dość trudno dostępnym i drogim w naszych sklepach. Dlatego na nasze potrzeby przygotowaliśmy przepis na "adana kebab", oparty na najbardziej popularnej u nas wieprzowinie. Oddaje on smak tradycyjnego tureckiego  "adana kebab" - ale mimo wszystko polecamy tradycyjną wersję. Jeśli znacie kebab tylko w wersji z bułek z mięsem - znajdźcie w swoim mieście miejsce serwujące tę wersję - gwarantujemy, że zmienicie swoje postrzeganie tureckiej kuchni. Adana kebab jest po prostu rewelacyjny.

 

PRZEPIS: ADANA KEBAB W WERSJI WIEPRZOWEJ

Adana kebab po polsku
Składniki:

  • 800 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1/2 kostki masła
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki papryki chili
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

 

Sposób przygotowania:

Masło należy roztopić w małym kubku lub garnuszku i pozostawić do wystudzenia. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W dużej misce wymieszać mięso mielone z wystudzonym masłem i cebulą, przecierem pomidorowym i wszystkimi przyprawami. Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki.

Z powstałej masy uformować podłużne wałeczki. Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć mięso na kebaba do miękkości. Podawać z mieszanką sałat, opcjonalnie z dodatkiem pomidorków koktajlowych i z sosem tzatziki lub czosnkowym.

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!