Przepis: Afrykański kurczak piri piri po... naszemu

Przepis: Afrykański kurczak piri piri po... naszemu

Kurczak piri piri w wersji oryginalnej to pieczone lub grillowane ćwiartki albo podudzia (pałki) kurczaka w aromatycznej marynacie. Może być przygotowany w wersji bardzo lub mniej ostrej. Nasz przepis nieco zmodyfikowaliśmy - użyliśmy fileta z kurczaka i dodaliśmy grillowaną paprykę oraz sos pomidorowy.

 

Kurczak piri piri znany jest głównie jako danie południowoafrykańskie i portugalskie. A tak naprawdę obie te regionalne kuchnie są "autorami" kurczaka piri piri - wymyślili go ponoć portugalscy emigranci w południowej Afryce.

Kurczak piri piri to w oryginalnej wersji pieczone (czasem grillowane) kawałki drobiu, wcześniej długo (nawet do 2 dni) marynowane w aromatycznej i najczęściej ostrej mieszance przypraw. Naszą wersję przepisu na kurczaka piri piri wzbogaciliśmy o grillowane czerwone i żółte papryki oraz sos pomidorowy z szalotkami, dzięki czemu całe danie nabrało nieco... bałkańskiego charakteru.

Tak skomponowany kurczak piri piri, przyozdobiony natką pietruszki i podany z kolorowym ryżem jest świetnym pomysłem na domowy, rodzinny obiad. Nie jest zbyt pikantny, a mieszanka przypraw, cytrusów i słodkich papryk sprawia, że posiłkowi towarzyszą niezapomniane wrażenia smakowe.

 

PRZEPIS: AFRYKAŃSKI KURCZAK PIRI PIRI Z GRILLOWANĄ PAPRYKĄ W SOSIE POMIDOROWYM

Kurczak piri piri
Składniki:

  • 1,2 kg fileta z piersi kurczaka
  • 1 duża pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 4 cebulki szalotki
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 150 ml passaty pomidorowej
  • 2 i 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 2 łyżeczki oregano
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Fileta z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek i tłuszczu, po czym kroimy na duże kawałki. Skórkę z całej cytryny ścieramy na drobnej tarce do warzyw, po czym wyciskamy z niej sok. Sok wyciskamy także z pomarańczy. W miseczce mieszamy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek oraz sok z cytryny i pomarańczy. Przelewamy zawartość miseczki do blendera i miksujemy na jednolity płyn. Przelewamy z powrotem do miseczki i dodajemy skórkę z cytryny, 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu, 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki oraz 1 łyżeczkę oregano. Ponownie całość blendujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji marynaty.

Pokrojone mięso z kurczaka wkładamy do dużej miski, po czym dodajemy przygotowaną marynatę. Dokładnie mieszamy mięso z marynatą i odkładamy miskę do lodówki - najlepiej na noc, minimum na 1-2 godziny.

Świeże czerwone i żółte papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, po czym kroimy w dużą kostkę. Szalotki kroimy w cienkie plasterki. Na patelni grillowej rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i grillujemy do miękkości najpierw czerwoną, a potem żółtą paprykę. Obie po usmażeniu zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok. Na tej samej patelni smażymy do miękkości szalotki, po czym dodajemy pomidory z puszki i passatę. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut, w czasie gotowania dodając sól i pieprz do smaku oraz 1 łyżeczkę oregano i 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki. Patelnię grillową z sosem odkładamy na bok.

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Wyjmujemy z lodówki zamarynowane mięso z piersi kurczaka. Szczypcami przekładamy kawałki mięsa na rozgrzaną patelnię, starając się "zabrać" z miski jak najmniej marynaty. Mięso z kurczaka dusimy we własnym sosie do miękkości, po czym dodajemy przygotowany wcześniej sos pomidorowy i całość dusimy przez 10-15 minut, w razie potrzeby podlewając wodą (gdyby sos zrobił się zbyt gęsty). Na koniec dodajemy zgrillowane kawałki papryki oraz 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki. Dusimy jeszcze kilka minut, po czym podajemy z kolorowym ryżem, przyozdabiając kurczaka piri piri natką pietruszki.

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!