Przepis: Aromatyczna zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym, marchewką i curry

Jesienna pora w kuchni nieodłącznie kojarzy się z sezonem na dania z dyni. To cudowne w smaku warzywo świetnie nadaje się na kremową, aromatyczną i rozgrzewającą zupę. Łatwa w wykonaniu zupa krem z dyni bardzo pasuje do październikowego i listopadowego domowego menu.
Co roku jesienią dynia triumfalnie wkracza do naszych domów. Kojarzymy ją przede wszystkim z Halloween, aczkolwiek jest dynia także bardzo wdzięcznym składnikiem wielu popularnych dań i wypieków. Jesień to czas ciasta dyniowego czy popularnej, kremowej zupy z dyni. Dziś przedstawiamy Wam nasz przepis na świetną, rozgrzewającą dyniową zupę. A więcej o właściwościach zdrowotnych dyni i pomysłach na jej wykorzystanie, możecie przeczytać w innym artykule u nas.
PRZEPIS NA KREMOWĄ ZUPĘ Z DYNI Z MLECZKIEM KOKOSOWYM
KREMOWA ZUPA Z DYNI Z MLECZKIEM KOKOSOWYM
- - 800 g dyni
- - 350 g marchewki
- - 1/2 cebuli
- - 1 łyżka miodu
- - 2 szklanki mleczka kokosowego
- - 1 szklanka bulionu warzywnego
- - 2 łyżeczki przyprawy curry
- - 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- - 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- - 1/2 szklanki wody
Dynię obieramy i kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy, marchewkę kroimy w plasterki. W dużym rondlu podsmażamy je wszystkie, po czym dodajemy pieprz cytrynowy, miód i przyprawę curry. Dolewamy bulion i czekamy aż do zagotowania, po czym na małym ogniu gotujemy jeszcze 20 minut (pod przykryciem).
Dodajemy mleko kokosowe i gałkę muszkatołową, mieszamy je z pozostałą częścią. Zwiększamy ogień pod garnkiem i gotujemy, często mieszając aż do zgęstnienia. Na koniec gotową zupę miksujemy w blenderze. Podajemy w bulionówce, z groszkiem ptysiowym, udekorowaną zielonym gałązkami pietruszki lub szczypiorku.
2017-11-19PolishPT45MPT45MPieknowdomu.pl