Przepis: Aromatyczny kurczak z pastą z bakłażana i ryżem

Przepis: Aromatyczny kurczak z pastą z bakłażana i ryżem

Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni i poznawać nowe smaki, polecamy Wam inspirowany aromatyczną kuchnią marokańską przepis na kurczaka z przyprawami oraz pikantną pastą z bakłażana.  Dzięki niemu wprowadzicie orientalne smaki na domowy stół i odbędziecie wraz z najbliższymi kulinarną podróż do regionu, gdzie mieszają się wpływy arabskie, żydowskie i śródziemnomorskie...

 

Kuchnia marokańska zachwyca każdego, kto był w tym kraju. Wielość smaków, aromaty mieszające się ze sobą w wielu kreatywnych połączeniach. W kuchni północnej Afryki miesza się wiele wpływów, głównie z menu arabskiego, lecz z silnym wpływem smaków basenu Morza Śródziemnego.

Kuchnia marokańska opiera się na mięsie - każdym z wyjątkiem wieprzowiny. Mięso najczęściej bywa duszone lub grillowane i przyprawiane wieloma mieszankami aromatycznych przypraw. Przypraw często łączących wiele smaków - słodki, kwaśny, ostry. Bardzo często składnikiem potraw są cytrusy (głównie cytryny), oliwki i oliwa z nich wyrabiana oraz warzywa: cukinie, bakłażany. Zazwyczaj przyprawia się je niezwykle aromatycznie, a do najpopularniejszych przypraw należą m.in. imbir i czosnek. Sprawdźcie naszą propozycję na orientalne danie obiadowe: aromatycznie przyprawionego kurkumą, imbirem i czosnkiem kurczaka, podawanego z pikantną pastą z bakłażana. Odbędziecie niezapomnianą kulinarną podróż w region Maghrebu :)

Kurczak po marokańsku

 

PRZEPIS NA KURCZAKA INSPIROWANEGO KUCHNIĄ MAROKAŃSKĄ

Składniki:

Kurczak po marokańsku Kurczak po marokańsku

Mięso z kurczaka:

  • - 4 ćwiartki z kurczaka
  • - 1 średnia cebula
  • - 3 ząbki czosnku
  • - pół łyżeczki kurkumy
  • - pół łyżeczki mielonego imbiru
  • - 1/2 cytryny
  • - 5-6 czarnych oliwek
  • - 5-6 pomidorków koktajlowych
  • - 2 łyżki oleju do smażenia
  • - sól i pieprz do smaku

 

Pasta z bakłażana

  • - 1 świeży bakłażan
  • - puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • - 1 czerwona papryka
  • - 1 średnia cebula
  • - 1 ostra papryczka chili (lub pół łyżeczki mielonej ostrej papryki)
  • - pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 2 łyżki oleju do smażenia
  • - łyżka oliwy z oliwek
  • - sól i pieprz do smaku

 

Sposób wykonania:

Mięso z kurczaka:

Umyte ćwiartki z kurczaka kroimy nożycami do drobiu na dwie części (osobno udko, osobno pozostała część) i przekładamy do głębokiej miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z połówki cytryny oraz kurkumę i imbir. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy ze sobą, po czym starannie nacieramy nią mięso drobiowe. Kurczaka w marynacie odstawiamy na godzinę do lodówki, by mięso przeszło aromatem.

Przekładamy zamarynowane mięso na dużą patelnię i starannie obsmażamy je ze wszystkich stron. Następnie przekładamy je do brytfanny i wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez 40 minut.  10 minut przed końcem pieczenia dodajemy pokrojone w plasterki czarne oliwki oraz pomidorki koktajlowe. Podajemy z jaśminowym ryżem oraz ostrą pastą z bakłażana.

Pikantna pasta z bakłażana:

Umytego bakłażana przekrawamy wzdłuż na dwie połówki, przyprawiamy solą i lekko skrapiamy oliwą z oliwek. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu bakłażana lekko studzimy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przysmażamy wraz z czosnkiem na patelni. Dodajemy pomidory z puszki oraz pokrojonego bakłażana i czerwoną paprykę (także kroimy w drobną kostkę). Wsypujemy przyprawy - mieloną ostrą i słodką paprykę, doprawiamy solą i pieprzem i pod przykryciem dusimy przez ok.20-30 minut, tak aby całość tworzyła gęstą pastę. Pastę podajemy jako dodatek do mięsa drobiowego w osobnej salaterce.

 

Przydatne produkty

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!