Przepis: Barszcz czerwony z pieczonych buraków z uszkami

Boże Narodzenie to wyjątkowy czas, który kojarzy się z wielkimi przygotowaniami, świątecznymi porządkami, ubieraniem choinki i oczywiście gotowaniem. Jedną z tradycyjnych 12 potraw, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole, jest pyszny, aromatyczny barszcz czerwony z uszkami.
Przygotowany z pieczonych buraków czerwony barszcz ma głęboki, lekko słodkawy smak. W towarzystwie grzybowo-kapuścianych uszek smakuje naprawdę wybornie. Najlepiej przygotować go dzień wcześniej tak, aby smaki i aromaty dobrze się połączyły.
PRZEPIS: BARSZCZ CZERWONY Z PIECZONYCH BURAKÓW Z USZKAMI
BARSZCZ CZERWONY Z PIECZONYCH BURAKÓW Z USZKAMI
Składniki:
Na barszcz:
- 1,5 kg buraków
- 1 l bulionu
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 6-8 ziaren czarnego pieprzu
- 6 suszonych grzybów
- 2 łyżki octu winnego
- sól
- cukier
Na uszka:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 1 żółtko
- 160 ml gorącej wody
- 50 g miękkiego masła
- około 20 suszonych grzybków
- kiszona kapusta
- 2 łyżki masła
- sól, czarny pieprz
Barszcz: Buraki szorujemy, osuszamy i zawijamy pojedynczo w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 1 godzinę. Odwijamy, studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Grzyby (zarówno do zupy, jak i do uszek) gotujemy w niedużej ilości wody (wywar zachowujemy). Kilka pozostawiamy do barszczu, resztę drobno siekamy. Wywar z gotowania grzybów łączymy w dużym garnku z bulionem. Dodajemy pokrojone w kostkę buraki, opieczoną cebulę, ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu. Całość gotujemy na małym ogniu, aż barszcz nabierze intensywnej barwy i buraczanego smaku. Dodajemy całe ząbki czosnku i ocet. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i ewentualnie świeżo mielonym, czarnym pieprzem. Barszcz przed podaniem należy odcedzić i podgrzać, ale nie zagotować, ponieważ straci kolor.
Uszka: W garnku rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy na niej kiszoną kapustę. Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości, dolewając wody w razie potrzeby. Kapustę drobno siekamy. Łączymy z grzybami, łyżką masła, solą i świeżo mielonym, czarnym pieprzem. Z mąki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko wałkujemy i wykrawamy koła, na które nakładamy łyżeczkę farszu. Zlepiamy, formując uszko. Gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie kilka minut od wypłynięcia pierożków.
Kalorie: 98 kcal w 100 g
Czas przygotowania: 90 min
Poziom trudności: średni
2019-10-23PolishPT1H10MPT20M12 Servingsdinnerdinner, christmas, soupPieknowdomu.pl