Przepis: Barszcz czerwony z pieczonych buraków z uszkami

Przepis: Barszcz czerwony z pieczonych buraków z uszkami

Boże Narodzenie to wyjątkowy czas, który kojarzy się z wielkimi przygotowaniami, świątecznymi porządkami, ubieraniem choinki i oczywiście gotowaniem. Jedną z tradycyjnych 12 potraw, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole, jest pyszny, aromatyczny barszcz czerwony z uszkami.

 

Przygotowany z pieczonych buraków czerwony barszcz ma głęboki, lekko słodkawy smak. W towarzystwie grzybowo-kapuścianych uszek smakuje naprawdę wybornie. Najlepiej przygotować go dzień wcześniej tak, aby smaki i aromaty dobrze się połączyły.

PRZEPIS: BARSZCZ CZERWONY Z PIECZONYCH BURAKÓW Z USZKAMI

Składniki:

Na barszcz:

  • 1,5 kg buraków
  • 1 l bulionu
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 6-8 ziaren czarnego pieprzu
  • 6 suszonych grzybów
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól
  • cukier

 

Na uszka:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 1 żółtko
  • 160 ml gorącej wody
  • 50 g miękkiego masła
  • około 20 suszonych grzybków
  • kiszona kapusta
  • 2 łyżki masła
  • sól, czarny pieprz

 

Barszcz czerwony z pieczonych buraków z uszkami
Sposób przygotowania:

Barszcz: Buraki szorujemy, osuszamy i zawijamy pojedynczo w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 1 godzinę. Odwijamy, studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Grzyby (zarówno do zupy, jak i do uszek) gotujemy w niedużej ilości wody (wywar zachowujemy). Kilka pozostawiamy do barszczu, resztę drobno siekamy. Wywar z gotowania grzybów łączymy w dużym garnku z bulionem. Dodajemy pokrojone w kostkę buraki, opieczoną cebulę, ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu. Całość gotujemy na małym ogniu, aż barszcz nabierze intensywnej barwy i buraczanego smaku. Dodajemy całe ząbki czosnku i ocet. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i ewentualnie świeżo mielonym, czarnym pieprzem. Barszcz przed podaniem należy odcedzić i podgrzać, ale nie zagotować, ponieważ straci kolor.

Uszka: W garnku rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy na niej kiszoną kapustę. Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości, dolewając wody w razie potrzeby. Kapustę drobno siekamy. Łączymy z grzybami, łyżką masła, solą i świeżo mielonym, czarnym pieprzem. Z mąki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko wałkujemy i wykrawamy koła, na które nakładamy łyżeczkę farszu. Zlepiamy, formując uszko. Gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie kilka minut od wypłynięcia pierożków.

Kalorie: 98 kcal w 100 g

Czas przygotowania: 90 min

Poziom trudności: średni

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!