Przepis: Belgijska wołowina po flamandzku w piwie, czyli Carbonnade a la Flamande

Przepis: Belgijska wołowina po flamandzku w piwie, czyli Carbonnade a la Flamande

Ikona belgijskiej, a w zasadzie flamandzkiej kuchni - czyli wołowina po flamandzku. W oryginale przyrządzana z ciemnym, gorzkawym piwem, karmelizowanym brązowym cukrem, w sosie zagęszczanym piernikiem lub chlebem. Wypróbuj ten przepis - jest po prostu obłędny!

 

PRZEPIS: BELGIJSKA WOŁOWINA PO FLAMANDZKU W PIWIE

Wołowina w piwie po flamandzku
Składniki (na 4 porcje):

  • 1 kg wołowiny (mięsa na gulasz),
  • 4 średnie cebule (ok. 400 g),
  • 1 puszka (500 ml) jasnego piwa,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Wołowinę pokroić w kostkę gulaszową. Cebulę pokroić w piórka. Mięso wołowe obsmażyć na dużej patelni ze wszystkich stron, a następnie zdjąć je do osobnego naczynia. Na tę samą patelnię wrzucić cebulę i zeszklić ją (smażyć na maśle do miękkości), po czym wrzucić ponownie wołowinę, oprószyć mąką  - oraz wymieszać z cebulą, po czym dodać piwo, tymianek, liść laurowy oraz drobno posiekany czosnek.

Przyrządzoną wołowinę dusić pod przykryciem - po doprawieniu solą i pieprzem - przez ok.1,5 - 2 godziny aż do miękkości mięsa. W razie konieczności dodać do sosu przegotowanej wody. Idealnym naczyniem jest duża patelnia z dwoma uchwytami. Tradycyjnie podawać z ziemniakami lub z ryżem bądź kaszą. W smaku - przepyszna!

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!