Przepis: Birria de Res, meksykańska wołowina w tortilli

Przepis: Birria de Res, meksykańska wołowina w tortilli

Tortilla, czyli pszenny (lub kukurydziany) placek to jeden z symboli kuchni meksykańskiej. Serwowany jest z dodatkiem przeróżnych składników, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdziliśmy przepis na tortillę nadziewaną duszoną wołowiną z dodatkiem aromatycznych przypraw.

 

PRZEPIS: BIRRIA DE RES - MEKSYKAŃSKA WOŁOWINA W TORTILLI

Birria de Res, meksykańska wołowina w toriilli Birria de Res, meksykańska wołowina w tortilli

Składniki:

  • 1,2 kg mięsa wołowego (my użyliśmy ligawy)
  • 1 świeża ostra papryczka cayenne
  • 1 świeża ostra papryczka jalapeno
  • 1 duża cebula
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 4-5 całych goździków
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 liście laurowe
  • 1 szklanka wody
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Obie ostre papryczki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na drobniutkie kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek w plasterki. Wołowinę pokroić w kostkę (ok.1,5 cm).

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej i dokładnie obsmażyć mięso wołowe, po czym wraz z powstałym płynem odłożyć do innego naczynia.

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć ostre papryczki, po czym zdjąć je z patelni i odłożyć na bok. Następnie dokładnie zeszklić cebulę, pod koniec dodając pokrojony czosnek. Dolać szklankę wody oraz przyprawy: oregano, tymianek, goździki, cynamon i połamane liście laurowe. Zalać bulionem wołowym i doprowadzić do wrzenia.

Wrzucić obsmażoną wcześniej wołowinę, przykryć patelnię pokrywkę i dusić całość przez ok.3 godziny, aż wołowina będzie na tyle miękka, że będzie się dzieliła pod naciskiem łyżki. Doprawić solą i pieprzem do smaku, w razie potrzeby dolewać wody (nie bulionu) - ale na końcu płyn ma odparować niemal w całości.

Tortille mocno nagrzewamy na suchej patelni z obu stron (aby stały się bardziej elastyczne), po czym nakładamy cienką warstwę farszu wołowego i zwijamy w rulon, który kroimy na mniejsze części. Podajemy jeszcze gorące, najlepiej z dodatkiem sosu czosnkowego (my użyliśmy jogurtu greckiego, też świetnie pasuje).

 

Birria de Res, meksykańska wołowina w toriilli Birria de Res, meksykańska wołowina w tortilli
Birria de Res, meksykańska wołowina w tortilli

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!