Przepis: Bułeczki drożdżowe z kruszonką i konfiturą

Bułeczki drożdżowe z kruszonką i owocową konfiturą to świetny sposób na pyszne, pachnące śniadanie lub przekąskę w trakcie dnia. Zapachowi świeżo upieczonych w domu bułeczek nikt nie jest w stanie się oprzeć - zazwyczaj "znikają", zanim jeszcze dobrze wystygną...
Ciepłe, niedługo po wyjęciu z piekarnika, roztaczające cudowny zapach bułeczki drożdżowe z kruszonką - czy można sobie wyobrazić bardziej przyjemny popołudniowy deser lub poranne śniadanie? Cały dom pachnie bułeczkami, a my nie możemy się wprost doczekać chwili, kiedy będziemy mogli ich spróbować. Bułeczki drożdżowe to coś, co pamiętamy z dzieciństwa. Nasze mamy i babcie piekły je często - to wspomnienie dodatkowo wzmaga chęć ich przyrządzenia dla najbliższych i własnych pociech. Tym bardziej, że bułeczki drożdżowe są proste i szybkie w wykonaniu, nie wymagają też specjalnych składników czy akcesoriów kuchennych. Wystarczy stolnica i... piekarnik :)
PRZEPIS: PYSZNE BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z KONFITURĄ I KRUSZONKĄ
PYSZNE BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z KONFITURĄ I KRUSZONKĄ
- 50 dag mąki pszennej
- 3 dag świeżych drożdży (ok. 1/3 kostki)
- 1 szklanka mleka
- 10 dag cukru (ok. 5 łyżek stołowych)
- 7,5 dag margaryny do pieczenia
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 1/2 torebki cukru waniliowego
Kruszonka (łączymy wszystkie składniki, wyrabiając ręcznie):
- 5 dag cukru
- 5 dag mąki pszennej
- 5 dag masła
Drożdże rozgniatamy z mlekiem i cukrem i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Potem do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy 1 całe jajko, obydwa żółtka, cukier waniliowy i sól. Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Dodać roztopiony tłuszcz i ponownie wyrobić ciasto, które należy teraz pozostawić do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta wyrabiamy grube placki wielkości dłoni. Na środku kładziemy łyżeczkę konfitury (jagodowa, porzeczkowa lub inna) i zawijamy, formując kształt babeczki. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnika kładziemy uformowane bułeczki, pamiętając o zachowaniu sporych odległości (rosną w trakcie pieczenia). Drugie całe jajko rozmącamy - pędzelkiem do ciasta smarujemy bułeczki. Na wierzchu każdej z nich kładziemy kawałki kruszonki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 18-20 minut.
2018-01-14PolishPT80MPT80MPieknowdomu.pl