Przepis: Chili con carne z ryżem

Przepis: Chili con carne z ryżem

Z jaką narodową kuchnią kojarzy się Wam chili con carne - kombinacja mięsa, ostrych papryczek, fasoli i kukurydzy oraz aromatycznych potraw, podawana najczęściej z ryżem? Jeśli pierwszym skojarzeniem jest kuchnia meksykańska, to... jesteście w błędzie :)

 

Legend i historii, dotyczących powstania przepisu na tradycyjne chili con carne jest bez liku. Ale ogromna większość z nich rozpoczyna się w amerykańskim Teksasie, a dokładnie w mieście San Antonio. I właśnie Teksas uznaje się za ojczyznę tego dania, choć dziś jest też bardzo popularne także w Meksyku - ale nie w tym nic dziwnego Teksas i Meksyk są wszak "sąsiadami".

Tradycyjne amerykańskie chili con carne to mięso wołowe (często zamiast niego wieprzowe lub mieszanka obu) z papryką chili i kilkoma przyprawami, w tym kminem rzymskim. Kojarzymy je z Meksykiem być może dlatego, że bardzo często chili con carne podawane jest z ryżem, owinięte w tortillę - takie danie ciężko uznać za kuchnię inną niż meksykańska, prawda? :)

Chili con carne tradycyjnie podaje się z ryżem, ale równie dobrze może to być makaron. Ale zamiast daniem obiadowym, chili con carne bywa też sosem - wtedy podaje się je z nachosami. Nasz przepis jest wariacją oryginalnego dania - tu ryżu nie podajemy osobno, a przyrządzamy go razem z właściwym chili con carne. Palce lizać, bardzo polecamy :)

 

Chili con carne z ryżem

PRZEPIS NA CHILI CON CARNE Z RYŻEM

Składniki (na 4 porcje):

  • - 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • - 1 i 1/3 szklanki białego ryżu
  • - 1 cebula
  • - 1 szklanka bulionu
  • - 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
  • - 1/2 szklanki czerwonej fasoli konserwowej
  • - 10 dag żółtego sera
  • - 1/2 czerwonej papryki
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 łyżeczka oregano
  • - 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • - 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • - 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • - 1/2 łyżeczki soli
  • - 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
  • - pomidorki koktajlowe
  • - natka pietruszki

 

Sposób wykonania:

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni wraz z wyciśniętymi ząbkami czosnku. Dodajemy mielone mięso i obsmażamy. Wsypujemy surowe ziarna ryżu oraz wszystkie przyprawy i smażymy jeszcze przez kilka minut. Całość zalewamy bulionem, równocześnie dodając pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz kukurydzę i czerwoną fasolę. Gotujemy przez 20 minut (lub do uzyskania miękkiego ryżu) pod przykryciem. Jeśli danie zrobi się zbyt gęste, można dolać trochę wody.

Gdy ryż jest już miękki, do garnka wsypujemy starty żółty ser i gotujemy jeszcze przez moment, do rozpuszczenia się sera. W innej wersji - żółtym serem posypujemy gotowe danie już na talerzu. Chili con carne tradycyjnie podaje się w miseczkach (salaterkach), w naszym przypadku dodatkowo udekorowane pomidorkami koktajlowymi, pokrojonymi w ćwiartki oraz natką pietruszki. Danie niezwykle aromatyczne i lekko pikantne - polecamy! :)

 

PS. Nasz chili con carne przygotowywaliśmy w dużej patelni marki Valdinox, która idealnie sprawdza się nawet przy przyrządzaniu podwójnej porcji tego dania. A podane zostało na pięknych głębokich talerzach porcelany Bella marki Altom Design. Prawda, że cudownie się prezentuje? :)

Przydatne produkty

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!