Przepis: Ciasteczka Digestive

Przepis: Ciasteczka Digestive

Ciasteczka digestive są bardzo popularne w Wielkiej Brytanii gdzie jada się je nawet na śniadanie w towarzystwie deski serów. Najpopularniejsze są te oblane mleczną lub gorzką czekoladą ale równie dobrze można przygotować je wersji z czekoladą białą lub bez czekolady.

 

Digestive bywają również nazywane ciasteczkami trawiennymi, ze względu na sporą ilość błonnika pokarmowego wspomagającego pracę układu trawiennego. Są świetnym rozwiązaniem dla osób dbających o zdrowa dietę, które mają ochotę na słodkie co nieco. Często stosuje się je jako spód do sernika lub dodatkiem do deseru. Ciasteczka mają złocistą barwę, są chrupiące i nie tylko smaczne, ale również zdrowe, gdyż zawierają mąkę pełnoziarnistą. Można je w bardzo łatwy i szybki sposób przygotować w domu.

 
PRZEPIS: CIASTECZKA DIGESTIVE

Składniki (na około 30-35 sztuk):

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej żytniej
  • 200 g płatków owsianych (lub 100 g płatków owsianych i 100 g otrębów owsianych)
  • 100 g cukru brązowego (lub 120 g białego)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 200 g masła
  • 4 łyżki mleka
  • 100 g mlecznej /gorzkiej / białej czekolady

 

Mielimy płatki owsiane Mielimy płatki owsiane
Do płatków dodajemy resztę składników Do płatków dodajemy resztę składników
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka
Wycięte ciasteczka układamy na blasze do pieczenia Wycięte ciasteczka układamy na blasze do pieczenia
Ciasteczka pieczemy w piekarniku
Po upieczeniu, ciasteczka smarujemy czekoladą Po upieczeniu, ciasteczka smarujemy czekoladą

 

Wykonanie:

Płatki owsiane (lub otręby wymieszane z płatkami) niezbyt drobno mielimy. Łączymy z mąką, cukrem, solą, proszkiem do pieczenia, masłem i mlekiem. Zagniatamy jednolite ciasto. Chłodzimy w lodówce przez 15 minut. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy lub macie silikonowej na grubość około 5 mm.

Wykrawamy koła lub inny ulubiony kształt. Przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 stopniach przez 17 minut (jeśli są cieńsze to krócej). W kąpieli wodnej rozpuszczamy ulubioną czekoladę. Smarujemy ciasteczka z jednej strony. Pozostawiamy do wystudzenia.

Całkowity czas przygotowania: 50 minut

Przeczytaj również