Przepis: Ciasteczka Digestive

Ciasteczka digestive są bardzo popularne w Wielkiej Brytanii gdzie jada się je nawet na śniadanie w towarzystwie deski serów. Najpopularniejsze są te oblane mleczną lub gorzką czekoladą ale równie dobrze można przygotować je wersji z czekoladą białą lub bez czekolady.
Digestive bywają również nazywane ciasteczkami trawiennymi, ze względu na sporą ilość błonnika pokarmowego wspomagającego pracę układu trawiennego. Są świetnym rozwiązaniem dla osób dbających o zdrowa dietę, które mają ochotę na słodkie co nieco. Często stosuje się je jako spód do sernika lub dodatkiem do deseru. Ciasteczka mają złocistą barwę, są chrupiące i nie tylko smaczne, ale również zdrowe, gdyż zawierają mąkę pełnoziarnistą. Można je w bardzo łatwy i szybki sposób przygotować w domu.
PRZEPIS: CIASTECZKA DIGESTIVE
CIASTECZKA DIGESTIVE
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej żytniej
- 200 g płatków owsianych (lub 100 g płatków owsianych i 100 g otrębów owsianych)
- 100 g cukru brązowego (lub 120 g białego)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 200 g masła
- 4 łyżki mleka
- 100 g mlecznej /gorzkiej / białej czekolady
Płatki owsiane (lub otręby wymieszane z płatkami) niezbyt drobno mielimy. Łączymy z mąką, cukrem, solą, proszkiem do pieczenia, masłem i mlekiem. Zagniatamy jednolite ciasto. Chłodzimy w lodówce przez 15 minut. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy lub macie silikonowej na grubość około 5 mm.
Wykrawamy koła lub inny ulubiony kształt. Przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 stopniach przez 17 minut (jeśli są cieńsze to krócej). W kąpieli wodnej rozpuszczamy ulubioną czekoladę. Smarujemy ciasteczka z jednej strony. Pozostawiamy do wystudzenia.
Całkowity czas przygotowania: 50 minut
2017-09-16EnglishPT50MPT50MPieknowdomu.pl