Przepis: Ciasto biszkoptowe z owocami kiwi i kisielem cytrynowym

Jeśli macie ochotę upiec pyszne ciasto o niestandardowym smaku, a do tego pięknie i świeżo wyglądające - polecamy sprawdzony przez nas przepis na cudowne ciasto biszkoptowe z owocami kiwi oraz kwaskowatym posmakiem cytryny i agrestu.
PRZEPIS: CIASTO BISZKOPTOWE Z OWOCAMI KIWI I KISIELEM CYTRYNOWYM
CIASTO BISZKOPTOWE Z OWOCAMI KIWI I KISIELEM CYTRYNOWYM
- 10 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 łyżek mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g masła
- 2 torebki kisielu cytrynowego
- 3 torebki galaretki agrestowej
- 100 g śmietanki 36%
- 8 szt. owoców kiwi
Jajka, cukier, proszek do pieczenia i obie mąki obliczone są na dwie części ciasta. Do każdej z nich idzie więc: 5 jajek, 3/4 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki mąki pszennej i 1 łyżka ziemniaczanej. Białko z jajek ubijamy na pianę z odrobiną soli, dodając na końcu cukier. Dodajemy żółtka. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty składników ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C i pieczemy ciasto biszkoptowe w prostokątnej blasze do pieczenia przez ok. 25 minut. Wszystkie te czynności powtarzamy dla drugiej części ciasta.
Obie torebki kisielu cytrynowego przygotowujemy w 3 szklankach wody. Na koniec dosypujemy jedno opakowanie galaretki agrestowej, dodajemy masło i miksujemy na jednolitą masę, po czym odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Pozostałe dwie torebki galaretki agrestowej przygotowujemy w 2 szklankach wody i zostawiamy do wystudzenia (ale trzeba uważać, aby zbytnio nie zastygła). Do galaretki dodajemy ubitą śmietankę 36%. Owoce kiwi obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki.
Teraz komponujemy nasze ciasto. Na spodzie kładziemy jedną warstwę ciasta biszkoptowego, na niej masę kisielową i warstwę plasterków kiwi. Nakrywamy drugim biszkoptem, a na wierzch wylewamy puszystą masę ze śmietanki i galaretki. Na koniec znów układamy plasterki owoców kiwi i... gotowe :)
2019-05-14PolishPT1HPT40MPieknowdomu.pl