Przepis: Ciasto czekoladowe z jabłkami

Przepis: Ciasto czekoladowe z jabłkami

Proste w przygotowaniu ciasto typu „wymieszaj wszystko i upiecz” :) Mimo użycia niewyszukanych składników jest pełne złożonych smaków: czekolady, cynamonu, orzechów i rumu. Pyszne, wilgotne, miękkie... trudno zatrzymać się na jednym kawałku.

 

PRZEPIS: CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI

Ciasto czekoladowe z jabłkami
Składniki:

  • 3-4 jabłka (opcjonalnie gruszki)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki rodzynek
  • 200g masła
  • 160g cukru
  • 4 jajka M
  • 220g mąki pszennej tortowej
  • 100g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka cynamonu
  • 2 łyżki rumu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • łyżka octu
  • Ganache czekoladowy:

  • 80g deserowej czekolady
  • 80ml śmietanki kremówki 30%

 

Sposób przygotowania:

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, mieszamy z rodzynkami i sokiem z cytryny. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i cynamonem przesiać. Masło utrzeć do uzyskania białej, puszystej masy z cukrem. Dodawać stopniowo po jednym jajku nie przerywając miksowania. Następnie dodajemy przesiane składniki sypkie: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i kakao a także rum i ocet (nie będzie wyczuwalny w smaku a zneutralizuje smak proszku do pieczenia). Jako ostatnie dodajemy jabłka i rodzynki odsączone z soku z cytryny. Delikatnie mieszamy szpatułką - tylko do połączenia smaków.

Formę o wymiarach 25 cm x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach stopniach przez około 50 minut do tzw. „suchego patyczka”.

Ganache czekoladowy:
Do małego garnka wlać kremówkę, podgrzać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę i wymieszać, do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego.
Ganache wylać na schłodzone ciasto. Pozostawić do stężenia.

Smacznego!

Czas przygotowania: 20 min + pieczenie 50 min
Trudność: łatwe
Kaloryczność: 420 kcal / porcja

Przeczytaj również

Przydatne produkty