Przepis: Ciasto migdałowe z porzeczkami

Przepis: Ciasto migdałowe z porzeczkami

Dziecinnie proste w przygotowaniu ciasto typu „wymieszaj i upiecz”. Nie jest zbyt słodkie, przełamane kwaskowatym smakiem porzeczek, które dodatkowo nadają mu wilgotności. Zwieńczone chrupiącymi płatkami migdałowymi. Idealne ciasto na lato, koniecznie z gałką lodów waniliowych.

 

PRZEPIS: CIASTO MIGDAŁOWE Z PORZECZKAMI

Ciasto migdałowe z porzeczką
Składniki (na blachę 25 x 25 cm):

  • 140 g zmielonych migdałów
  • 140 g masła
  • 140 g cukru
  • 140 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka wielkości M
  • miąższ z 1/2 laski wanilii
  • 300 g czerwonej porzeczki
  • 3 łyżki płatków migdałów

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, wyciągnięte z lodówki przynajmniej godzinę przed pieczeniem, co pozwala uniknąć zakalca. Migdały zmielić na mąkę. Wszystkie składniki na ciasto, oprócz malin i płatków migdałowych, umieścić w misie miksera i zmiksować do momentu połączenia się składników i otrzymania gładkiego ciasta. Nie miksować dłużej!

Formę o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, a na nie wyłożyć przebrane i umyte czerwone porzeczki. Delikatnie docisnąć dłonią do ciasta. Oprószyć płatkami migdałów. Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 45 - 50 minut lub do tzw. „suchego patyczka”. Serwować z gałką lodów waniliowych

Czas przygotowania: 20' + pieczenie 50'

Trudność: łatwe

Kaloryczność: 420 kcal / porcja

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!