Przepis: Ciasto migdałowe z porzeczkami

Dziecinnie proste w przygotowaniu ciasto typu „wymieszaj i upiecz”. Nie jest zbyt słodkie, przełamane kwaskowatym smakiem porzeczek, które dodatkowo nadają mu wilgotności. Zwieńczone chrupiącymi płatkami migdałowymi. Idealne ciasto na lato, koniecznie z gałką lodów waniliowych.
PRZEPIS: CIASTO MIGDAŁOWE Z PORZECZKAMI
CIASTO MIGDAŁOWE Z PORZECZKAMI
- 140 g zmielonych migdałów
- 140 g masła
- 140 g cukru
- 140 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka wielkości M
- miąższ z 1/2 laski wanilii
- 300 g czerwonej porzeczki
- 3 łyżki płatków migdałów
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, wyciągnięte z lodówki przynajmniej godzinę przed pieczeniem, co pozwala uniknąć zakalca. Migdały zmielić na mąkę. Wszystkie składniki na ciasto, oprócz malin i płatków migdałowych, umieścić w misie miksera i zmiksować do momentu połączenia się składników i otrzymania gładkiego ciasta. Nie miksować dłużej!
Formę o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, a na nie wyłożyć przebrane i umyte czerwone porzeczki. Delikatnie docisnąć dłonią do ciasta. Oprószyć płatkami migdałów. Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 45 - 50 minut lub do tzw. „suchego patyczka”. Serwować z gałką lodów waniliowych
Czas przygotowania: 20' + pieczenie 50'
Trudność: łatwe
Kaloryczność: 420 kcal / porcja
2019-05-15PolishPT50MPT20MPieknowdomu.pl