Przepis: Domowa konfitura cytrynowa z miodem

Przepis: Domowa konfitura cytrynowa z miodem

Domowe konfitury to świetny sposób na zamknięcie smaków, zapachów i wszystkich zalet zdrowotnych letnich owoców na jesienne i zimowe dni i wieczory. Konfitura cytrynowa z miodem będzie świetnym dodatkiem do ciast i deserów.

 

PRZEPIS: DOMOWA KONFITURA CYTRYNOWA Z MIODEM

Konfitura cytrynowa z miodem

Składniki (na 5-6 małych słoiczków):

  • 2 kg świeżych cytryn
  • 420 g miodu
  • 420 g cukru
  • 600 ml wody
  • 1/3 łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania:

 
My używaliśmy cytryn bez skórki (skórkę zużyliśmy do przygotowania pysznego włoskiego likieru Limoncello :)), więc pierwszy krok pominęliśmy.

Cytryny dokładnie myjemy (można wręcz je sparzyć) i gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut.

Wystudzone cytryny kroimy w plasterki, dokładnie usuwając z nich wszystkie pestki.

W dużym rondlu przygotowujemy syrop z wody i cukru. Do gotującego się syropu wrzucamy pokrojone w plasterki cytryny. Garnek przykrywamy i zawartość gotujemy przez godzinę, w połowie zdejmując pokrywkę.

Zdejmujemy garnek z ognia i dokładnie studzimy zawartość. W tym momencie zimny zaczynek konfitury możemy wrzucić do blendera i dokładnie zmiksować na gładką masę. Po czym ponownie wrzucamy do garnka i gotujemy przez 30 minut.

Do cytryn i syropu dodajemy miód, który zagęści nam konsystencję konfitury. Całość smażymy minimum kwadrans, a co najmniej do momentu uzyskania pożądanej, gęstej konsystencji.

Gotową konfiturę przekładamy do słoików, dokładnie zamykamy. Na koniec najlepiej słoiki z konfiturą spasteryzować.

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!