Przepis: Faworki czyli chrust na 2 sposoby. Pieczone w piekarniku i smażone w oleju

Przepis: Faworki czyli chrust na 2 sposoby. Pieczone w piekarniku i smażone w oleju

Faworki, zwane inaczej chrustem, kojarzą się nam przede wszystkim z Tłustym Czwartkiem, którego są nieodłącznym elementem. No, może trochę mniej popularnym od pączków :) Chrupiące, delikatne ciasto, posypane cukrem pudrem znamy wszyscy od pokoleń. Tradycyjne - smażone w oleju lub te bardziej "fit" - pieczone w piekarniku.

 

Tradycyjne faworki, podobnie jak pączki, kojarzą nam się ze smażeniem w głębokim oleju, a ono z kolei nie kojarzy nam się ze zdrowym odżywianiem. Ale w karnawale, a zwłaszcza w Tłusty Czwartek - kto by się przejmował tłuszczem i kaloriami. Delikatny chrust jest tym, czym bardzo chętnie się zajadamy w ostatnich dniach karnawału.

Ale tak jak i pączki, także i faworki można przygotować w wersji pozbawionej elementu smażenia w oleju. Przepis na pączki pieczone w piekarniku znajdziecie tutaj, a poniżej 2 sprawdzone przez nas przepisy na faworki: te pieczone w piekarniku, i te smażone w oleju.

 

Faworki pieczone w piekarniku Faworki pieczone w piekarniku

 

PRZEPIS: FAWORKI PIECZONE W PIEKARNIKU

Faworki pieczone w piekarniku
Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
  • 45 g masła
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 1 porcja cukru waniliowego
  • cukier puder
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy przez sitko, po czym dodajemy do niej żółtka i śmietanę. Po dodaniu roztopionego i schłodzonego masła i pasty waniliowej, zagniatamy ciasto, które następnie wkładamy do lodówki na 60 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, po czym, podobnie jak przy przygotowywaniu ciasta francuskiego złożyć je na pół i znów rozwałkować - czynności te powtarzać kilkukrotnie.

Na koniec ciasto bardzo cienko rozwałkować i wykroić z niego paski o szerokości 3-4 cm, które następnie poprzecinać na prostokąty o długości 10 cm. Środek każdego prostokąta naciąć, a następnie jeden z jego końców przełożyć przez nacięcie na drugą stronę. Gotowe faworki pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 10 minut. Podawać posypane cukrem pudrem, wymieszanym z cukrem waniliowym.

 

Faworki smażone w oleju

PRZEPIS: FAWORKI SMAŻONE W OLEJU

Składniki:

  • 20 dag mąki
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, po czym cienko rozwałkowujemy na stolnicy, tnąc je na paski, a potem na prostokąty, podobnie jak w przepisie na faworki pieczone w piekarniku. Do płaskiego rondla lub głębokiej patelni wlewamy olej na głębokość wystarczającą do przykrycia faworków (mają pływać w oleju). Faworki smażymy na złoty kolor - powinny wypłynąć na wierzch oleju.

 

Faworki smażone w oleju Faworki smażone w oleju

 

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!