Przepis: Fesenjān. Perski kurczak z granatem w sosie orzechowym

Przepis: Fesenjān. Perski kurczak z granatem w sosie orzechowym

Fesenjān to kultowe danie kuchni perskiej. Mięso kurczaka duszone z melasą z granatów i prażonymi orzechami włoskimi z dodatkiem orientalnych przypraw to prawdziwy festiwal smaków na domowym talerzu. Danie jest wymagające - czasu i uwagi - ale zdecydowanie warte wszystkiego. Smakuje cudownie - szczerze polecamy!

 

Fesenjān wywodzi się z irańskiej krainy Gilan, znajdującej się w północnych krańcach tego państwa, leżącej nad Morzem Kaspijskim. W oryginale Fesenjān duszony był na bazie mięsa kaczki, ale dziś jest powszechnie znany jako danie przygotowywane z mięsa drobiowego (kurczaka). Oryginalnie jest przygotowywane w sezonie jesiennym, gdy owoce granatu na południu osiągają szczyt owocowania.

Słodka melasa z granatu, aromatyczne przyprawy i mielone prażone orzechy włoskie stanowią o smaku tej tradycyjnej perskiej potrawy. Jest ona wymagająca czasu i uwagi - ale zapewniamy - każda minuta jej poświęcona jest warta końcowego efektu. Fesenjān jest prawdziwą feerią smaków z przewagą słodkiego posmaku orzechów. Pycha :) Fesenjān to jedno z tych dań, które najbardziej zapisały się w historii naszych kubków smakowych. To naprawdę doświadczenie warte każdego czasu spędzonego w kuchni :)

 

PRZEPIS:  FESENJAN - KURCZAK DUSZONY Z GRANATEM W SOSIE ORZECHOWYM

fesenjan, kurczak z granatem w sosie orzechowym
Składniki:

  • 1 kg mięsa z piersi kurczaka
  • 1/2 l naturalnego soku z granatu
  • 200 g orzechów włoskich
  • 2 średnie cebule
  • 1/2 l bulionu drobiowego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 łyżek melasy z granatu
  • 1/4 szklanki i 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • sól do smaku
  • ziarna świeżego granatu i koperek do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Najbardziej pracochłonną czynnością jest przy gotowaniu Fasenjanu przygotowanie melasy z granatu. Potrzebujemy do tego 1/2 litra naturalnego soku z granatu, 1 łyżkę soku z cytryny i 1/4 szklanki cukru. Wszystkie składniki umieszczamy w płaskim rondlu, doprowadzając do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień, gotując całość przez ok.40-50 minut. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia - docelowa konsystencja ma mieć kształt syropu.

Orzechy włoskie wrzucamy na rozgrzaną patelnie i prażymy do uzyskania ciemnego koloru. Zdejmujemy z patelni, pozostawiamy do wystygnięcia, wrzucamy do blendera i mielimy na gładką masę.

Filety z piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na duże kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i 2 łyżki oliwy z oliwek - mięso z kurczaka dokładnie obsmażamy, po czym zdejmujemy z patelni. Na pozostałym płynie smażymy pokrojoną w kostkę cebulę aż do zezłocenia.

Do miękkiej cebuli wrzucamy z powrotem kurczaka, zalewając je bulionem drobiowym. Doprowadzamy całość do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i dusimy kurczaka w bulionie przez 30 minut.

Po tym czasie dodajemy przyprawy: kurkumę, cynamon, gałkę muszkatołową i pieprz. Mieszamy, dodając kolejno zmielone prażone orzechy włoskie, melasę z granatu oraz 2 łyżeczki cukru. Znów przykrywamy patelnię, dusząc całość przez 40-50 minut na wolnym ogniu, co kilka minut mieszając. Dodajemy wodę w razie zbyt gęstej zawartości. Podajemy z ryżem, ozdobione świeżymi ziarnami granatu i koperkiem. Fesenjān to prawdziwy festiwal smaku - szczerze polecamy na domowy obiad :)

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!