Przepis: Fesenjān. Perski kurczak z granatem w sosie orzechowym

Fesenjān to kultowe danie kuchni perskiej. Mięso kurczaka duszone z melasą z granatów i prażonymi orzechami włoskimi z dodatkiem orientalnych przypraw to prawdziwy festiwal smaków na domowym talerzu. Danie jest wymagające - czasu i uwagi - ale zdecydowanie warte wszystkiego. Smakuje cudownie - szczerze polecamy!
Fesenjān wywodzi się z irańskiej krainy Gilan, znajdującej się w północnych krańcach tego państwa, leżącej nad Morzem Kaspijskim. W oryginale Fesenjān duszony był na bazie mięsa kaczki, ale dziś jest powszechnie znany jako danie przygotowywane z mięsa drobiowego (kurczaka). Oryginalnie jest przygotowywane w sezonie jesiennym, gdy owoce granatu na południu osiągają szczyt owocowania.
Słodka melasa z granatu, aromatyczne przyprawy i mielone prażone orzechy włoskie stanowią o smaku tej tradycyjnej perskiej potrawy. Jest ona wymagająca czasu i uwagi - ale zapewniamy - każda minuta jej poświęcona jest warta końcowego efektu. Fesenjān jest prawdziwą feerią smaków z przewagą słodkiego posmaku orzechów. Pycha :) Fesenjān to jedno z tych dań, które najbardziej zapisały się w historii naszych kubków smakowych. To naprawdę doświadczenie warte każdego czasu spędzonego w kuchni :)
PRZEPIS: FESENJAN - KURCZAK DUSZONY Z GRANATEM W SOSIE ORZECHOWYM
FESENJAN - KURCZAK DUSZONY Z GRANATEM W SOSIE ORZECHOWYM
- 1 kg mięsa z piersi kurczaka
- 1/2 l naturalnego soku z granatu
- 200 g orzechów włoskich
- 2 średnie cebule
- 1/2 l bulionu drobiowego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 5 łyżek melasy z granatu
- 1/4 szklanki i 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- sól do smaku
- ziarna świeżego granatu i koperek do dekoracji
Najbardziej pracochłonną czynnością jest przy gotowaniu Fasenjanu przygotowanie melasy z granatu. Potrzebujemy do tego 1/2 litra naturalnego soku z granatu, 1 łyżkę soku z cytryny i 1/4 szklanki cukru. Wszystkie składniki umieszczamy w płaskim rondlu, doprowadzając do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień, gotując całość przez ok.40-50 minut. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia - docelowa konsystencja ma mieć kształt syropu.
Orzechy włoskie wrzucamy na rozgrzaną patelnie i prażymy do uzyskania ciemnego koloru. Zdejmujemy z patelni, pozostawiamy do wystygnięcia, wrzucamy do blendera i mielimy na gładką masę.
Filety z piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na duże kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i 2 łyżki oliwy z oliwek - mięso z kurczaka dokładnie obsmażamy, po czym zdejmujemy z patelni. Na pozostałym płynie smażymy pokrojoną w kostkę cebulę aż do zezłocenia.
Do miękkiej cebuli wrzucamy z powrotem kurczaka, zalewając je bulionem drobiowym. Doprowadzamy całość do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i dusimy kurczaka w bulionie przez 30 minut.
Po tym czasie dodajemy przyprawy: kurkumę, cynamon, gałkę muszkatołową i pieprz. Mieszamy, dodając kolejno zmielone prażone orzechy włoskie, melasę z granatu oraz 2 łyżeczki cukru. Znów przykrywamy patelnię, dusząc całość przez 40-50 minut na wolnym ogniu, co kilka minut mieszając. Dodajemy wodę w razie zbyt gęstej zawartości. Podajemy z ryżem, ozdobione świeżymi ziarnami granatu i koperkiem. Fesenjān to prawdziwy festiwal smaku - szczerze polecamy na domowy obiad :)
2019-03-31IranianPT80MPT20MPieknowdomu.pl