Przepis: Francuska zupa cebulowa

Przepis: Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa.Ta zupa to prawdziwy hit! Można ją podać zarówno podczas rodzinnego obiadu, jak i przyjęcia, a zawsze smakuje wyśmienicie. Lekko słodkawa, bardzo cebulowa i przepyszna. Dodatek grzanek z roztopionym serem doskonale podkreśla smak zupy.

 

PRZEPIS: FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA

Francuska zupa cebulowa

Składniki:

  • 1,25 l bulionu warzywnego
  • 1-1,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 50 g masła
  • 6-7 dużych cebul
  • 2 łyżki mąki
  • łyżeczka brązowego cukru
  • 120 g sera żółtego lub pleśniowego (u nas lazur)
  • 4 kromki bagietki

 

Sposób przygotowania:

Bulion podgrzewamy z liściem laurowym i tymiankiem w niewielkim garnku.

Cebule kroimy w cienkie piórka i smażymy na maśle na niewielkim ogniu przez około 15-20 minut, by zmiękła i zrobiła się lekko złota. Zwiększamy płomień i smażymy dalej, ciągle mieszając, aż cebula się skarmelizuje. Będzie wtedy dość ciemna i kleista.

Dodajemy brązowy cukier i mąkę. Wlewamy bulion z przyprawami i gotujemy jeszcze 10-15 minut.

Bagietkę kroimy i rumienimy w piekarniku lub tosterze. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Zupę przelewamy do żaroodpornych miseczek, układamy na niej chleb i posypujemy serem. Zapiekamy kilka minut w 200° C.

Czas przygotowania: 40 min
Stopień trudności: łatwe
Ilość porcji: 4

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!