Przepis: Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa.Ta zupa to prawdziwy hit! Można ją podać zarówno podczas rodzinnego obiadu, jak i przyjęcia, a zawsze smakuje wyśmienicie. Lekko słodkawa, bardzo cebulowa i przepyszna. Dodatek grzanek z roztopionym serem doskonale podkreśla smak zupy.
PRZEPIS: FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA
FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA
Składniki:
- 1,25 l bulionu warzywnego
- 1-1,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 liście laurowe
- 50 g masła
- 6-7 dużych cebul
- 2 łyżki mąki
- łyżeczka brązowego cukru
- 120 g sera żółtego lub pleśniowego (u nas lazur)
- 4 kromki bagietki
Bulion podgrzewamy z liściem laurowym i tymiankiem w niewielkim garnku.
Cebule kroimy w cienkie piórka i smażymy na maśle na niewielkim ogniu przez około 15-20 minut, by zmiękła i zrobiła się lekko złota. Zwiększamy płomień i smażymy dalej, ciągle mieszając, aż cebula się skarmelizuje. Będzie wtedy dość ciemna i kleista.
Dodajemy brązowy cukier i mąkę. Wlewamy bulion z przyprawami i gotujemy jeszcze 10-15 minut.
Bagietkę kroimy i rumienimy w piekarniku lub tosterze. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Zupę przelewamy do żaroodpornych miseczek, układamy na niej chleb i posypujemy serem. Zapiekamy kilka minut w 200° C.
Czas przygotowania: 40 min
Stopień trudności: łatwe
Ilość porcji: 4
2019-11-22PolishPT30MPT10M4 Servingsdinnersoup, French onion soup, dinner Pieknowdomu.pl