Przepis: Galaretka drobiowa z warzywami i jajkiem

Przepis: Galaretka drobiowa z warzywami i jajkiem

Galaretka drobiowa domowej roboty to świetny pomysł na zimną przystawkę lub lekkie danie na kolację. Przygotowana z naturalnych składników nie ma sobie równych na rodzinnej imprezie. Kiedyś kojarzona z przekąską do... wiadomo czego (słynna "seta i galareta"), wciąż jest niezwykle popularna w naszych domach, już w roli zdrowego, domowego dania.

 

PRZEPIS: GALARETKA DROBIOWA (Z MIĘSA INDYKA I KURCZAKA) Z WARZYWAMI I JAJKIEM

Galaretka drobiowa z jajkiem i warzywami Galaretka drobiowa z jajkiem i warzywami

Składniki:

  • 1 szyja z indyka
  • 1 dużą ćwiartka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 1/3 pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 5-6 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie żelatyny spożywczej
  • 2 łyżki groszku konserwowego
  • 1 łyżka listków natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Do garnka z zimną wodą (3-4 litry) wrzucamy umyte mięso: szyję z indyka, ćwiartkę kurczaka. Marchewkę i pietruszkę kroimy w słupki. Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, zbieramy z wierzchu szumowiny i dorzucamy pokrojoną marchewkę i pietruszkę, kawałki pora i selera oraz cebulę w całości. Równocześnie wrzucamy do garnka przyprawy: pieprz ziarnisty, ziela angielskie, liście laurowe i czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość gotujemy na minimalnym ogniu ok. 2-2,5 godziny.

Jajka gotujemy na twardo w małym garnuszku.

Zdejmujemy garnek z kuchenki, wyjmujemy mięso. Ćwiartkę z kurczaka obieramy ze skóry, oddzielamy kości i kroimy na małe kawałki. Mięso z szyi indyczej oddzielamy od kręgów, usuwając ewentualne żyłki. Także drobimy na małe kawałki.

Wywar przecedzamy przez sitko o drobnych oczkach, odlewamy 2,5 l i do tej części dodajemy żelatynę. Zostawiamy do lekkiego wystudzenia. Pozostała część (jeśli wyszło wywaru więcej) jest do Twojego dowolnego wykorzystania, np. jako podstawa do domowej zupy.

Marchewkę ugotowaną w wywarze kroimy w kostkę.

W małych szklankach, literatkach, filiżankach lub miseczkach układamy listek natki pietruszki, plasterek jajka na twardo, kilka ziaren zielonego groszku, marchewkę. Na warzywach wykładamy rozdrobnione mięso z indyka i kurczaka (tak aby wszystko z warzywami włącznie nie zajmowało więcej niż 2/3 wysokości) i całość naczynia zalewamy przestudzonym wywarem z żelatyną. Odstawiamy do całkowitego wyziębienia i wstawiamy do lodówki.

Podajemy zimną, lekko skropioną octem. Pycha :)

Galaretka drobiowa z jajkiem i warzywami

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!