Przepis: Galinhada, brazylijski aromatyczny kurczak z ryżem i przyprawami

Przepis: Galinhada, brazylijski aromatyczny kurczak z ryżem i przyprawami

Galinhada jest tradycyjnym brazylijskim daniem, łączącym w sobie dwa podstawowe składniki: ryż i mięso z kurczaka. Istnieje wiele wariantów tego dania, które - proste i łatwe w przygotowaniu - polecamy jako danie obiadowe dla całej rodziny.

 

W krajach hiszpańsko- i portugalskojęzycznych dania łączące ryż z mięsem są niezwykle popularne - zapewne wszyscy znacie choćby hiszpańską paellę. Brazylia, przez długie lata będąca portugalską kolonią, przejęła sporo kulinarnych zwyczajów właśnie z Półwyspu Iberyjskiego. Galinhada jest tego świetnym przykładem - jako żywo na patelni przypomina paellę. W wersji najbardziej tradycyjnej dodatkami są groszek, zielona papryka i pomidory. A główną przyprawą - aromatyczny szafran.

 

PRZEPIS: GALINHADA - BRAZYLIJSKI AROMATYCZNY KURCZAK Z RYŻEM I PRZYPRAWAMI

Galinhada - brazylijski kurczak z ryżem

Składniki:

  • 750 g fileta z piersi kurczaka
  • 2 kostki bulionu drobiowego
  • sok z 1 całej cytryny
  • 2 cebulki szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki ryżu jaśminowego
  • 2 pomidory
  • 1 zielona papryka
  • 4 łyżki stołowe groszku konserwowego
  • kilka nitek szafranu
  • 1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka stołowa ziaren kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Gotujemy szklankę wody i rozpuszczamy w niej obie kostki bulionu drobiowego. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Mięso z kurczaka kroimy na drobne kawałki (my pokroiliśmy je w plasterki o grubości 0,5 cm). Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

W dużej misce mieszamy pokrojone mięso z kurczaka z bulionem drobiowym, sokiem z cytryny, natką pietruszki i kolendrą. Wkładamy do lodówki i marynujemy przez minimum 2 godziny.

Zamarynowanego kurczaka wrzucamy na dużą patelnię (wraz z marynatą) i smażymy na dużym ogniu, aż do zrumienienia mięsa. Dodajemy cebulki pokrojone w kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy kolejne kilka minut do zezłocenia cebulek.

Na patelnię wrzucamy ryż, pomidory, groszek konserwowy oraz pokrojoną w kostkę zieloną paprykę. Doprawiamy szafranem, dolewamy 1 l ciepłej wody, przykrywamy patelnię i całość gotujemy przez ok.15-20 minut, aż ryż będzie miękki.

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!