Przepis: Galinhada, brazylijski aromatyczny kurczak z ryżem i przyprawami

Galinhada jest tradycyjnym brazylijskim daniem, łączącym w sobie dwa podstawowe składniki: ryż i mięso z kurczaka. Istnieje wiele wariantów tego dania, które - proste i łatwe w przygotowaniu - polecamy jako danie obiadowe dla całej rodziny.
W krajach hiszpańsko- i portugalskojęzycznych dania łączące ryż z mięsem są niezwykle popularne - zapewne wszyscy znacie choćby hiszpańską paellę. Brazylia, przez długie lata będąca portugalską kolonią, przejęła sporo kulinarnych zwyczajów właśnie z Półwyspu Iberyjskiego. Galinhada jest tego świetnym przykładem - jako żywo na patelni przypomina paellę. W wersji najbardziej tradycyjnej dodatkami są groszek, zielona papryka i pomidory. A główną przyprawą - aromatyczny szafran.
PRZEPIS: GALINHADA - BRAZYLIJSKI AROMATYCZNY KURCZAK Z RYŻEM I PRZYPRAWAMI
GALINHADA - BRAZYLIJSKI AROMATYCZNY KURCZAK Z RYŻEM I PRZYPRAWAMI
Składniki:
- 750 g fileta z piersi kurczaka
- 2 kostki bulionu drobiowego
- sok z 1 całej cytryny
- 2 cebulki szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki ryżu jaśminowego
- 2 pomidory
- 1 zielona papryka
- 4 łyżki stołowe groszku konserwowego
- kilka nitek szafranu
- 1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka stołowa ziaren kolendry
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Gotujemy szklankę wody i rozpuszczamy w niej obie kostki bulionu drobiowego. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Mięso z kurczaka kroimy na drobne kawałki (my pokroiliśmy je w plasterki o grubości 0,5 cm). Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
W dużej misce mieszamy pokrojone mięso z kurczaka z bulionem drobiowym, sokiem z cytryny, natką pietruszki i kolendrą. Wkładamy do lodówki i marynujemy przez minimum 2 godziny.
Zamarynowanego kurczaka wrzucamy na dużą patelnię (wraz z marynatą) i smażymy na dużym ogniu, aż do zrumienienia mięsa. Dodajemy cebulki pokrojone w kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy kolejne kilka minut do zezłocenia cebulek.
Na patelnię wrzucamy ryż, pomidory, groszek konserwowy oraz pokrojoną w kostkę zieloną paprykę. Doprawiamy szafranem, dolewamy 1 l ciepłej wody, przykrywamy patelnię i całość gotujemy przez ok.15-20 minut, aż ryż będzie miękki.
2019-06-13BrazilianPT40MPT10M4 Servingsdinnerkurczak, ryż, szafran, kuchnia brazylijskaPieknowdomu.pl