Przepis: Grecki gyros z sałatką, pomidorami i czerwoną cebulą

Przepis: Grecki gyros z sałatką, pomidorami i czerwoną cebulą

Kuchnia grecka zdecydowanie kojarzy się z gyrosem. Kto był na wakacjach w tym śródziemnomorskim kraju, z pewnością zajadał się tym daniem. Jeśli chcecie wprowadzić greckie smaki do swojej kuchni - proponujemy przepis na gyros w wersji domowej.

 

Gyros podobno pochodzi od tureckiego kebaba i został "przeszczepiony" przez greckich uchodźców z terenów dzisiejszej Turcji. Ale Grecy bardzo mocno odcinają się od tej historii i będzie sporym nietaktem nazywanie w Grecji gyrosa - kebabem. Grecy bowiem twierdzą, że inaczej przygotowują mięso i używają innych przypraw - dla nich gyros nie ma z Turcją nic wspólnego.

U nas często gyros jest utożsamiany z kebabem - pewnie ze względu na to, co widzimy w trakcie jego przygotowywania. Ten sam duży rożen opiekanego mięsa, tak samo skrawanego do chlebka zwanego pitą. Najczęściej kupujemy go właśnie w tej formie - na wynos, zawiniętego w pitę lub tortillę. Tak też często jest kupowany w Grecji - ale jest też gyros popularnym daniem obiadowym, podawanym na talerzu. I często z pobytu w Grecji właśnie tak pamiętamy gyrosa - podanego z frytkami, pitą i sosem, czasem z dodatkiem świeżych lub grillowanych warzyw. Sposobów na podanie gyrosa jest naprawdę wiele.

Gyrosa przyrządza się z różnego rodzaju mięsa - najpopularniejszy jest wieprzowy - i tu widać różnicę z tureckim kebabem. W Turcji bowiem, ze względu na popularność islamu raczej nie jada się wieprzowiny (kebab to mięso baranie, cielęce lub drobiowe). Coraz większą popularność zdobywa gyros drobiowy. Do różnych rodzajów mięsa stosuje się inne przyprawy, a także podaje się inne sosy. Przyprawy bywają naprawdę różne, dzięki czemu możemy eksperymentować, dostosowując smak potrawy do swojego własnego gustu. Mięso na gyrosa jest obowiązkowo wcześniej marynowane, nawet przez wiele godzin, co nadaje mu cudownego smaku i aromatu, zazwyczaj bardzo wyrazistego.

Proponujemy Wam przepis na greckiego gyrosa w wersji łatwo dostępnej i łatwej do wykonania w domowych warunkach. Nie ma w nim pity, która w Polsce w wersji świeżej jest raczej trudno dostępna. Frytki zastąpiliśmy "fit" sałatką z pomidorkami, ogórkiem i rzodkiewką. Do tego świeże pomidory i czerwona cebula. Jako sos proponujemy łatwo dostępny czosnkowy, choć równie dobry i bardziej zgodny z grecką kuchnią będzie sos tzatziki.

Grecki gyros ze świeżymi dodatkami

 

PRZEPIS NA PRAWDZIWY GRECKI GYROS (na 4 porcje):

  • - 500 g mięsa z piersi kurczaka
  • - 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • - 1 łyżeczka suszonego oregano
  • - 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • - 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • - 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • - 1/2 łyżeczki soli
  • - szczypta tymianku
  • - 2 łyżki oleju

 

Mięso z kurczaka skrawamy w cieniutkie listki o długości 2-3 cm - im cieńsze tym lepsze. Nie dajcie sobie wmówić, że gyros to mięso pokrojone w kostkę. Z wszystkich, wymieszanych w miseczce przypraw tworzymy marynatę, którą starannie wmasowujemy w pokrojone mięso. Całość odkładamy na godzinę do lodówki, aby mięso dokładnie się zamarynowało.

Po wyjęciu zamarynowanego mięsa z lodówki, dokładnie smażymy je na patelni. Podajemy (w naszej wersji) z sałatką z dodatkiem pomidorków koktajlowych, świeżych ogórków i rzodkiewki. Na talerzu dodajemy plasterki świeżych pomidorów i czerwonej cebuli oraz wybrany sos (tu sos czosnkowy). W wersji bardziej tradycyjnej możemy podać z frytkami i chlebkiem pita. Smacznego :) Mięso pięknie przeszło aromatem przypraw, ma wyrazisty, orientalny smak. Na pewno będzie Wam smakowało.

PS. Gyrosa podaliśmy na pięknych talerzach obiadowych z kolekcji Bella Złota Linia marki Altom Design - prawda, że całość prezentuje się naprawdę smakowicie? :)

Przydatne produkty

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!