Przepis: Grzyby marynowane tradycyjnie, w zalewie octowej

Przepis: Grzyby marynowane tradycyjnie, w zalewie octowej

Leśne, marynowane grzyby to jeden z najbardziej tradycyjnych elementów polskiej kuchni. Zaprawione zalewą octową, są świetnym dodatkiem do dań obiadowych oraz elementem pysznych przekąsek, np. koreczków. Przygotowanie grzybów, jak i samej marynaty nie jest trudne, a wysiłek w całości zwraca się cudownym smakiem.

 

Dla wielu z nas samo zbieranie grzybów jest już przyjemnością, dla której warto wybrać się za miasto. Kilkugodzinny spacer po zielonym, a częściej kolorowym w okresie jesieni lesie jest zbawienny dla naszego zdrowia i umysłu. Ale warto wiedzieć, że także grzyby, które zbieramy, potrafią wspomagać nasz organizm.

Podgrzybki, których użyliśmy w naszym przepisie są ważnym źródłem wielu witamin i soli mineralnych. Wszystkie grzyby, także podgrzybki, składają się w ogromnej większości z wody, są więc produktem niskokalorycznym. Ale są jednocześnie stosunkowo ciężko strawne, a to z powodu specyficznego rodzaju błonnika, który także przydaje się w organizmie, ale nie poleca się jego podawania małym dzieciom.

Świeże grzyby są cudownym składnikiem pożywnych i smacznych zup i sosów, ale chyba najpopularniejszym ich "zastosowaniem" jest marynowanie (oraz suszenie). Marynowane leśne grzyby są nieodzownym  elementem prawdziwej polskiej kuchni i pojawiają się jako dodatki do dań obiadowych, także przy ważnych świętach i uroczystościach. Marynowane grzybki ze względu na wyrazisty smak są też świetną imprezową przekąską.

 

Grzyby marynowane w zalewie octowej

PRZEPIS: LEŚNE GRZYBY MARYNOWANE W ZALEWIE OCTOWEJ

Do marynowania nadaje się wiele rodzajów grzybów leśnych. Na potrzeby naszego przepisu użyliśmy świeżo zebranych popularnych podgrzybków, ale równie dobrze możecie użyć swojego ulubionego gatunku grzybów.

Składniki:

  • świeżo zebrane leśne grzyby
  • cebula (jedna na ok.1 kg świeżych grzybów)

 

Zalewa (na każde 10 słoiczków 350-400 ml):

  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 5 listków laurowych

 

Sposób przygotowania:

Grzyby oczyścić, umyć. Przebrać, wybierając młodsze (mniejsze) do marynowania, starsze (większe) do suszenia. Obie grupy odkładać do osobnych garnków lub misek. Dłuższe nóżki odkroić, pokroić na mniejsze części. Większe kapelusze grzybów przeznaczonych do marynowania również dzielimy na dwie lub cztery części.

 

Grzyby marynowane w zalewie octowej Grzyby marynowane w zalewie octowej
Grzyby marynowane w zalewie octowej Grzyby marynowane w zalewie octowej

 

Tak przygotowane grzyby wrzucamy do garnka, odpowiednio dobranego wielkością - tak aby grzyby nie zajmowały w nim więcej niż połowę wysokości. Zalewamy wodą do wysokości 3/4 garnka i gotujemy. Po zagotowaniu wody solimy (1 płaska łyżka stołowa soli na ok. 2,5 kg surowych grzybów). W trakcie gotowania ściągamy pianę z wierzchu. Gotujemy aż do momentu, gdy przestanie ona się pojawiać (mniej więcej 25-30 minut). Odcedzamy grzyby na dużym durszlaku lub sitku i pozostawiamy na nim do przestygnięcia (około 10-15 minut).

Cebulę obieramy i kroimy w drobne piórka. Słoiki, przeznaczone do grzybów dokładnie umyć w ciepłej wodzie. Najczęściej używamy niewielkich słoików o pojemności 350-400 ml, tak aby po otworzeniu grzyby nie stały zbyt długo otwarte. Wkładamy ugotowane i przestudzone grzyby do słoiczków po 1 łyżce, przekładając je kilkoma piórkami cebuli. Całość powinna zajmować mniej więcej 2/3 wysokości słoików.

Wiedząc, ile słoiczków "wyszło" nam z naszych leśnych, grzybowych zbiorów, możemy zabierać się za przygotowanie zalewy octowej. Wszystkie składniki zalewy łączymy w garnku i gotujemy, doprowadzając do wrzenia. Gorącą zalewę wlewamy do słoiczków z grzybami i cebulą, równomiernie dzieląc ziele angielskie (1 ziarenko na słoik), pieprz (1 ziarenko) i liście laurowe (1/2 listka na słoik). Przemieszać zawartość słoiczków, tak aby zalewa dotarła do dna i zakręcamy słoiki.

 

Grzyby marynowane w zalewie octowej Grzyby marynowane w zalewie octowej

 

Ostatnią czynnością jest pasteryzowanie gotowych słoiczków z grzybami i marynatą. Szeroki garnek (jeśli nie mamy specjalistycznego garnka do pasteryzowania słoików) wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy słoiki. Garnek zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików i gotujemy (10 minut od momentu zagotowania się wody). Po zdjęciu z kuchenki pozostawić garnek wraz ze słoikami do ich całkowitego wystygnięcia. Zapasteryzowane słoiki przechowujemy w miejscach oddalonych od źródeł ciepła. Zwyczajowo przechowujemy je w zacienionych i chłodniejszych miejscach, np. w spiżarkach lub piwnicach.

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!