Przepis: Gulasz wołowy z kaszą jęczmienną - danie inspirowane słynnym serialem "Gra o Tron"

Przepis: Gulasz wołowy z kaszą jęczmienną - danie inspirowane słynnym serialem "Gra o Tron"

Gulasz wołowy z kaszą jęczmienną to jednogarnkowe danie, świetnie nadające się na pyszny domowy obiad. To także przykład, jak literacka i filmowa fikcja inspiruje fanów - gulasz ten powstał na bazie prozy George'a R.R. Martina, a  dokładnie drugiego tomu słynnej sagi "Pieśń lodu i ognia", czyli serialowej "Gry o Tron".

 

W dniu dzisiejszym miejsce ma premiera ostatniego, finałowego sezonu słynnego serialu "Gra o Tron". Jeżeli jesteście fanami - z pewnością ciekawym będzie dla Was fakt, że serial inspiruje na wszelkie możliwe sposoby, także te kulinarne. W sieci możecie znaleźć mnóstwo przepisów na dania, które pojawiają się w książkach i w serialu na tych książkach bazującym. My postanowiliśmy uświetnić dzisiejszą premierę obiadem, do którego przepis znaleźliśmy na blogu "The Inn at the Crossroads", prowadzonym przez fanów serialu, uznawanym nawet za nieoficjalną "książkę kucharską" Gry o Tron.

Gulasz wołowy z kaszą jęczmienną pojawia się w drugim tomie sagi ("Starcie królów"), podczas uczty w Winterfell zajada się nim Bran Stark - to podpowiedź dla tych bardziej zagorzałych fanów :) A przepis szczerze polecamy - wołowina z dużą ilością warzyw i aromatycznych przypraw smakuje wyśmienicie. Nawet jeśli "Grą o Tron" się przesadnie nie zachwycacie :)

 

PRZEPIS: GULASZ WOŁOWY Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ INSPIROWANY SERIALEM "GRA O TRON"

Gulasz wołowy z kaszą jęczmienną
Składniki:

  • 1,2 kg gulaszu wołowego
  • 500 g pieczarek
  • 2 szklanki liści świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 seler naciowy
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina (pinot noir lub merlot)
  • 1 l bulionu wołowego
  • 1 duży liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g kaszy jęczmiennej (pęczak)
  • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Mięso wołowe i cebulę kroimy w kostkę. Marchewkę i selera naciowego - w plasterki. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy mięso wołowe, dokładnie je obsmażając. Wygodnie jest to zrobić w dwóch partiach, aby wołowina szybko się "zamknęła". po obsmażeniu szczypcami wyjmujemy wołowinę, pozostawiając na patelni wydzielony z niej sos. W osobnym garnuszku przygotowujemy bulion wołowy.

Do sosu dodajemy drugą łyżkę oliwy i wrzucamy pokrojonego selera naciowego, marchewkę i cebulę. Całość dusimy przez 10 minut, po czym dorzucamy pieczarki, drobno pokrojony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tymianek, oregano, liść laurowy i sól. Dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Wlewamy bulion wołowy i wrzucamy podsmażoną wcześniej wołowinę oraz czerwone wytrawne wino. Chwilę gotujemy bez przykrycia, by z wina odparował alkohol, po czym  dodajemy przecier pomidorowy i natkę pietruszki. Doprawiamy lekko pieprzem i przykrywamy patelnię.

Wołowinę z warzywami dusimy pod przykryciem przez ok.1 h 45 minut, aż do pełnej miękkości. Gdy wołowina się dusi, w osobnym garnku gotujemy wodę, do której wrzucamy woreczek (100 g) kaszy jęczmiennej pęczak. Nie gotujemy jej jednak zgodnie z przepisem producenta, lecz tylko przez 10 minut, po czym wyjmujemy woreczek z kaszą i pozostawiamy do odcedzenia. Kaszę dodajemy do wołowiny, gdy ta jest już miękka - i gotujemy wszystkie składniki dania jeszcze przez 15 minut. Podajemy ozdabiając natką pietruszki.

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!