Przepis: Gulasz z indyka z groszkiem

Przepis: Gulasz z indyka z groszkiem

Nieco odmienione spojrzenie na tradycyjny gulasz mięsny. Pełen młodych warzyw, bardzo aromatyczny, przygotowany na bazie chudego mięsa indyczego z nutą mleczka kokosowego, ostrej papryki i wyrazistego czosnku powoduje że danie jest pyszne, kolorowe i sycące.

 

PRZEPIS: GULASZ Z INDYKA Z GROSZKIEM

Gulasz z indyka z groszkiem
Składniki:

  • 1 biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • około 1kg piersi z indyka
  • 250g zielonego groszku
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej np. Sambal Oelek
  • sól, czarny pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

W dużym garnku rozgrzewamy dwie łyżki oleju kokosowego. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki. Warzywa podsmażamy na oleju. Pierś z indyka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dużą kostkę. Dodajemy do cebulki z czosnkiem i przesmażamy aż mięso się zetnie (zmieni kolor). Dodajemy pastę paprykową lub ostrą paprykę chilli. Przesmażamy jeszcze 2-3 minuty i dolewamy bulion oraz mleko kokosowe. Gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Po tym czasie dodajemy zielony groszek oraz poszatkowaną młodą kapustę. Gotujemy jeszcze około 5-7 minut. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem do smaku.
Serwujemy z kaszą lub ryżem.

Smacznego!

Czas przygotowania: 60 min
Trudność: łatwe
Kaloryczność: 370 kcal / porcja

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!