Przepis: Hiszpańska paella z kurczakiem i kiełbasą

Przepis: Hiszpańska paella z kurczakiem i kiełbasą

Paella to prawdziwy symbol i wizytówka kuchni hiszpańskiej. To proste w przygotowaniu danie można i warto przygotować także w naszych warunkach - jest po prostu pyszne :) Przetestowaliśmy przepis na paellę z kurczakiem i kiełbasą - polecamy!

 

Paella to tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej, znane i uwielbiane w tym kraju od wieków. Zwyczajowo przygotowywane, a często także podawane na dużej patelni, od której zresztą podobno nazwa tego dania pochodzi. Podstawą paelli jest oczywiście ryż - w specjalnej odmianie - u nas najlepszym wyborem jest ryż arborio. Dodatkiem do ryżu są różne odmiany mięsa lub owoców morza, warzywa oraz przyprawy. Paella jest łatwa w przygotowaniu i niezwykle wdzięczna jako pomysł na domowy obiad.

 

PRZEPIS: PAELLA Z KURCZAKIEM I KIEŁBASĄ

Hiszpańska paella z kiełbasą i kurczakiem
Składniki:

  • 300 g ryżu arborio
  • 500-600 g fileta z piersi kurczaka
  • 100 g kiełbasy suchej żywieckiej (w można zastąpić oryginalnym hiszpańskim chorizo)
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 średnie pomidory
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 duża czerwona papryka
  • 4 łyżki pomidorowej passaty
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka oliwy

 

Sposób przygotowania:

Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Mięso z kurczaka opłukać, oczyścić z błonek i tłuszczu i również pokroić w kostkę (dużą). Pomidora po sparzeniu obrać ze skórki i także pokroić w kostkę. W kostkę (dużą) kroimy także czerwoną paprykę.

Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, po czym delikatnie przysmażamy kiełbasę. Dorzucamy mięso z kurczaka i dokładnie obsmażamy go ze wszystkich stron. Pod koniec smażenia mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy świeżą oliwę, czerwoną paprykę oraz kukurydzę konserwową i smażymy przez kilka minut.

Kolejno dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora oraz passatę. Trzymamy na ogniu przez kilka minut, często mieszając zawartość patelni. Dolać białe wytrawne wino i zagotować, by odparował alkohol. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz surowy ryż i smażymy całość przez 2-3 minuty.

Zawartość patelni zalewamy drobiowym bulionem, przykryć patelnię i gotować przez 15-20 minut, aż do miękkości ryżu. Paellę podajemy od razu, gorącą :)

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!