Przepis: Indyk zapiekany z warzywami w chińskim sosie

Przepis: Indyk zapiekany z warzywami w chińskim sosie

Kuchnia chińska to prawdziwe bogactwo smaków i aromatów. Kolejna nasza propozycja na danie obiadowe, inspirowane smakami Azji to szybki i łatwy w przygotowaniu indyk, zapiekany z warzywami w orientalnym sosie.

 

Chińska kuchnia uznawana jest za jedną z najbardziej urozmaiconych kuchni narodowych. Jej wizytówka to bogactwo smaków, chętnie używane warzywa i ograniczanie ilości tłuszczów. Dania inspirowane kuchnią "państwa środka" coraz częściej pojawiają się na naszych domowych stołach. Często są bowiem szybkie i proste w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczne.

 

Indyk zapiekany z warzywami w chińskim sosie

 

Indyk z warzywami, zapiekany w orientalnym, chińskim sosie to świetna propozycja na łatwy w przygotowaniu domowy obiad dla całej rodziny.  Świeże papryki, pieczarki czy czerwona cebula oraz pomidorki śliwkowe sprawiają, że to zawierające mnóstwo warzyw danie jest nie tylko pożywne i zdrowe, ale także pięknie prezentuje się na domowym stole.

 

PRZEPIS: INDYK ZAPIEKANY Z WARZYWAMI W CHIŃSKIM SOSIE

Indyk zapiekany z warzywami w chińskim sosie Indyk zapiekany z warzywami w chińskim sosie

Składniki:

  • 800 g fileta z indyka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 250 g pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 szklanki mąki
  • 6 łyżek ciemnego sosu sojowego
  • 6 łyżek oleju roślinnego
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 4 łyżki wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g pomidorków śliwkowych

 

Sposób przygotowania:

Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski, pieczarki w plasterki, a czerwoną cebulę w półkrążki. Mieszamy warzywa razem i odstawiamy na bok.

W salaterce lub szklanej miseczce mieszamy ze sobą sos sojowy, olej, brązowy cukier, wodę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przygotowując tym samym sos do mięsa.

Mięso z indyka kroimy w wąskie paski, po czym wkładamy do dużej miski. Wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy, tak aby mięso obtoczyć w mące.

Obtoczone mąką mięso z kurczaka wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Na mięso układamy pokrojone warzywa, całość dokładnie polewamy przygotowanym wcześniej sosem.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni i wkładamy przykryte folią do pieczenia (matową stroną do góry) naczynie żaroodporne na ok.25 minut. Po tym czasie zdejmujemy z naczynia folię, dokładamy na wierzch pokrojone na połówki pomidorki śliwkowe i pieczemy przez kolejne 30 minut. Gotowe dane podajemy z ryżem.

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!