Przepis: Izmir köfte - tureckie mielone klopsiki z ziemniakami w sosie pomidorowym

Przepis: Izmir köfte - tureckie mielone klopsiki z ziemniakami w sosie pomidorowym

Izmir köfte, zwane u nas "klopsikami kofta" to jedna z najbardziej tradycyjnych odmian tureckiego dania, niemal równie tam popularnego jak kebab. Izmir köfte to danie kuchni Morza Egejskiego, będące połączeniem mielonej wołowiny, kminku, natki pietruszki i czerstwego pieczywa, zapiekanych w sosie pomidorowym z ziemniaczkami.  Jeśli byliście w Turcji, z pewnością spróbowaliście którejś odmiany köfte - wersję pochodzącą z Izmiru zdecydowanie polecamy.

 

PRZEPIS: IZMIR KÖFTE. TURECKIE KLOPSIKI Z ZIEMNIAKAMI W SOSIE POMIDOROWYM

Izmir köfte - tureckie klopsiki z ziemniakami i sosem pomidorowym Izmir köfte - tureckie klopsiki z ziemniakami i sosem pomidorowym
Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 ostra papryka chili (lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 500 g ziemniaków
  • 1 duża marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:Mięso na klopsiki: Jeżeli używasz świeżej papryczki chili, pokrój ją bardzo drobno. Mięso wołowe, bułkę tartą, chili, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko oraz pietruszkę, kminek, sól i pieprz dokładnie wymieszać na w miarę jednolitą masę. Często zwilżając dłonie wodą (żeby masa nie przylepiała się do nich), uformuj klopsiki, lekko je na końcu spłaszczając.

Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Marchewkę obierz i również pokrój w plasterki o tej samej grubości. Paprykę umyj, oczyść z gniazda i nasion, pokrój w paski. Ziemniaki, marchewkę i paprykę wymieszaj ze sobą i wyłóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu połóż klopsiki.

Pomidory z puszki wymieszaj z 200 ml wody, dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli dysponujesz blenderem, zmiksuj całość na jednolity sos (opcjonalnie). Sosem zalej warzywa i klopsiki w naczyniu żaroodpornym. Całość zapiekaj w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut lub dłużej, aż do miękkości ziemniaków. Jeśli mięso upiecze się wcześniej, wyjmij je i piecz same warzywa do miękkości. Klopsiki włóż z powrotem na kilka minut przed zakończeniem pieczenia, by były gorące.

Tradycyjne tureckie kofte podaje się z pieczywem (chlebem pita), ale w naszych warunkach równie świetnie będą smakować w połączeniu z miksem sałat. Świetne jako oryginalne danie obiadowe!

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!