Przepis: Karkówka w sosie figowym lekko pikantnym

Przepis: Karkówka w sosie figowym lekko pikantnym

Smażona karkówka w lekko pikantnym sosie figowym z dodatkiem... pieczonych fig. Pyszny i dość niespotykany pomysł na obiad. Mięso i sos są szybkie w przygotowaniu, a całe danie obiadowe - niezwykle efektownie prezentujące się na stole danie.

 

Figi nie są zbyt częstym gościem w naszych domach. Ze względu na charakter miąższu, dojrzałe dość szybko się psują, więc ciężko je przewieźć np. z wakacji na południu Europy w sierpniu, kiedy dojrzewają. A te dostępne w naszych sklepach są z reguły zrywane wcześniej i utrzymywane w stanie pozwalającym na dłuższą podróż i przechowywanie - trochę daleko im do tych zrywanych prosto z drzewa gdzieś we Włoszech, Grecji czy Chorwacji. Ale mimo wszystko dania z sosem figowym warto spróbować - i warto spróbować zrobić je samodzielnie w domu.

Karkówka w sosie figowym będzie w sezonie letnim świetnym pomysłem na domowy obiad. Danie jest szybkie i proste w przygotowaniu, a słodki sos z fig, miodu i kandyzowanej cytryny, z dodatkiem aromatycznego imbiru i szczyptą ostrej papryki z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi południowej kuchni. Karkówka w sosie, podawana z dodatkiem pieczonych fig, będzie prezentować się na stole iście królewsko.

 

PRZEPIS: SMAŻONA KARKÓWKA W LEKKO PIKANTNYM SOSIE FIGOWYM Z DODATKIEM PIECZONYCH FIG

Karkówka w sosie figowym

Składniki:

  • 4 plastry karkówki (ok. 1 cm grubości)
  • 8 świeżych fig
  • 2 cebulki szalotki
  • ok. 4 cm imbiru
  • 50 g kandyzowanej skórki z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 szklanki wody
  • 1-2 szczypty ostrej papryki mielonej (wg uznania)
  • sól, pieprz i przyprawa curry
  • olej do smażenia karkówki

 

Sposób przygotowania:

Świeże figi myjemy. 6 fig kroimy w kostkę, podobnie jak szalotkę. Imbir obieramy i kroimy w plasterki.

Szalotkę smażymy na oliwie aż do zeszklenia, po czym dodajemy na patelnię figi, miód, skórkę z cytryny i imbir. dolewamy wodę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, całość dusimy ok.15 minut, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. W międzyczasie dodajemy ostrą paprykę do smaku.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Do małego naczynia żaroodpornego wkładamy pozostałe 2 świeże figi w całości. Polewamy je oliwą, na dno wylewamy 2-3 łyżki wody. Pieczemy w piekarniku przez ok.15 minut.

W tym czasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Plastry karkówki nacieramy przyprawą curry i doprawiamy solą. Smażymy do odpowiedniej miękkości. Podajemy (najlepiej na eleganckim, porcelanowym półmisku) z sosem figowym, z dodatkiem smażonych fig oraz przyozdobioną natką pietruszki.

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!