Przepis: Karkówka z grilla

Przepis: Karkówka z grilla

Karkówka to ulubione mięso grillowe Polaków. Jest tak nie bez powodu, przerosty tłuszczu wytapiają się nadając potrawie smak. Marynowanie karkówki w przyprawach z dodatkiem octu i miodu sprawie że mięso jest kruche, soczyste, z lekka nutką słodyczy.

 

PRZEPIS: KARKÓWKA Z GRILLA

Karkówka z grilla
Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 2 średnie białe cebule

Marynata:

  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżka posiekanej chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • czarny pieprz
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy i kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm. Czosnek obieramy, drobno siekamy i rozcieramy nożem, aby uwolnił aromat. Wszystkie składniki marynaty mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Mięso umieszczamy w hermetycznym pojemniku na żywność i obtaczamy dokładnie w marynacie. Cebule kroimy w piórka i mieszamy z mięsem i marynatą. Pudełko zamykamy wieczkiem i zostawiamy w lodówce na kilka godzin (idealnie na 24 h).

Rozpalamy grill i smarujemy ruszt niewielką ilością oliwy aby mięso się nie przypalało. Grillujemy po kilka minut z każdej strony.

 

Czas przygotowania: 30’ + marynowanie

Trudność: łatwe

Ilość porcji: 6-8

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!