Przepis: Kaszanka ze smażonym jabłkiem i cebulą

Przepis: Kaszanka ze smażonym jabłkiem i cebulą

Kaszanka często błędnie przypisywana jest do dań typowo polskich, ale prawda jest taka, że jej pierwotna receptura nie pochodzi z naszego terenu. Najczęściej kaszankę smażymy - sprawdźcie przepis na kaszankę ze smażonymi jabłkami i cebulą. Dodatki i przyprawy potrafią zmienić smak całego dania.

 

Kaszanka jest bardzo nietypową wędliną, której głównym składnikiem - jak sama nazwa wskazuje - jest kasza, najczęściej ta perłowa. Całościowy skład kaszanki nie wszystkim przypada do gustu, więc taktownie pominiemy wymienianie pozostałych jego elementów :) Jeden fakt jest niezaprzeczalny - obok kaszanki nie przechodzi się obojętnie - albo się ją lubi, albo nie może się na nią patrzeć. Jeśli lubicie - zapraszamy do sprawdzenia przepisu z jabłkami i cebulką.

 

PRZEPIS: KASZANKA ZE SMAŻONYM JABŁKIEM I CEBULĄ

Kaszanka ze smażonymi jabłkami i cebulką
Składniki:

  • 1/2 kg kaszanki
  • 2 średnie jabłka
  • 2 średnie cebule
  • przyprawy, np. majeranek oraz sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Jabłka myjemy i kroimy w cienkie plasterki (według uznania można je ewentualnie obrać ze skórki przed pokrojeniem). Następnie plasterki jabłek delikatnie smażymy na patelni z niewielką ilością oliwy. Zdejmujemy usmażone jabłka, układając je warstwą w naczyniu żaroodpornym. Cebule obieramy i kroimy w półplasterki (piórka) oraz również smażymy do zeszklenia na patelni. Usmażoną cebulę kładziemy jako kolejną warstwę w naczyniu żaroodpornym, posypując przyprawami do smaku.

Kaszankę wyjmujemy z jelita i lekko podsmażamy, układając ją następnie jako ostatnią warstwę w naczyniu żaroodpornym. Całość wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15-20 minut. Podajemy z miksem sałat lub po prostu z ziemniaczkami.

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!