Przepis: Kokosanki (kostka kokosowa w czekoladzie)

Przepis: Kokosanki (kostka kokosowa w czekoladzie)

Kokosanki, czyli ciasto oblane czekoladą i obsypane kokosem, znane są w wielu wersjach, m.in. z jasnym i ciemnym ciastem. Różnie też je nazywamy: kokosanki, kokoski, kostka kokosowa czy czasem kudłacze). Bardzo znana jest odmiana australijska - czyli deser zwany lamingtons.

 

Kokosanki są bardzo wdzięcznym ciastem - są proste do wykonania i przepyszne w smaku. Po wystygnięciu nadają się np. jako drugie śniadanko do pracy :) Jeśli uwielbiacie smaki tropików, zatopione w kokosie - kokosanki są zdecydowanie czymś, co powinniście spróbować zrobić w domu.

Jeśli chcecie popracować z dziećmi - kokosanki będą idealne. Moczenie ciasta w czekoladzie i wiórkach kokosowych może być świetną zabawą. A jak już znudzi się Wam ta wersja, zawsze możecie jeszcze kokosanki przełożyć dżemem lub słodkim kremem. Kostkę kokosową można przygotowywać naprawdę na wiele sposobów.

 

PRZEPIS: KOKOSANKI (KOSTKA KOKOSOWA)

Kokosanki / kostka kokosowa
Składniki:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 całe jajka
  • 8 dag masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 porcji proszku do pieczenia
  • 2 opakowania (400 g) wiórek kokosowych

Polewa czekoladowa:

  • 1 kostka masła
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • olejek rumowy (kilka kropel)
  • kieliszek (40 ml) czystej wódki

 

Sposób przygotowania:

Białka ubić z cukrem, na końcu dodać żółtka. Masło rozpuścić, do ciepłego dodać miód oraz pół szklanki mleka, po czym ostudzić do temperatury pokojowej. Następnie połączyć z ubitymi z cukrem jajkami. Na koniec dodać mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość lekko wymieszać, po czym wylać do formy do pieczenia, wyłożonej papierem.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20-30 minut (gotowość sprawdzamy patyczkiem). Po ostygnięciu pokroić w równe kwadraty (choć w zasadzie kształt ciastek ogranicza tylko Twoja fantazja).

Polewa:

Wszystkie składniki polewy zagotować na wolnym ogniu, aż zacznie gęstnieć. W letniej polewie obtaczać kawałki ciasta, trzymając je np. dwoma widelcami. Na koniec obtaczamy ciastka we wiórkach kokosowych. Układać jedną warstwą na talerzu lub półmisku, po czym włożyć do lodówki.

Przeczytaj również

Przydatne produkty