Przepis: Korzenne ciasto marchewkowe z masą z serka mascarpone

Przepis: Korzenne ciasto marchewkowe z masą z serka mascarpone

Pyszne, aromatyczne ciasto marchewkowe z dodatkiem aromatycznych przypraw korzennych, jabłek i orzechów, przełożone kremową masą na bazie serka mascarpone to cudowna propozycja na popołudniowy, rodzinny deser. Sprawdź nasz domowy przepis.

 

Marchewki wykorzystujemy w kuchni przede wszystkim jako dodatek do zup, sosów czy surówek. Warto jednak wypróbować te warzywa także do przygotowania deserowych słodkości. Ciasto marchewkowe, puszyste i wilgotne, będzie świetną bazą do przygotowania przepysznych deserów dla całej rodziny. Korzenne dodatki kojarzą się nam głównie z czasem jesiennym, ale ciasto marchewkowe z dodatkiem aromatycznych przypraw: cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej sprawdzi się w każdej porze roku.

 

Korzenne ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone

 

PRZEPIS: KORZENNE CIASTO MARCHEWKOWE Z MASĄ Z SERKA MASCARPONE

Korzenne ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone Korzenne ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone

Składniki:

  • 400 g marchewki
  • 4 jajka o temperaturze pokojowej
  • 180 g cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 260 g mąki
  • 1 jabłko
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich + orzechy do dekoracji z wierzchu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Do dużej miski wybijamy jajka i miksujemy je na wysokich obrotach miksera. Stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając miksowania. Dodajemy olej i zmniejszamy obroty miksera o połowę, po czym wsypujemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, 1/2 łyżeczki cynamonu oraz goździki, gałkę muszkatołową i sól. Całość delikatnie wymieszać i dodać starte na tarce do warzyw marchewkę i jabłko oraz pokruszone orzechy włoskie. Dokładnie wymieszać i przełożyć do tortownicy lub blachy do pieczenia, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Przechodzimy do przygotowania masy serowej. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i 1/4 łyżeczki cynamonu, po czym całość dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy serek mascarpone i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Schłodzone ciasto przekrawamy na dwie warstwy, połową masy śmietankowo-serowej przekładając obie części ciasta. Drugą połową masy dekorujemy wierzch ciasta. Całość dekorujemy kilkoma pokruszonymi lub zmielonymi orzechami włoskimi.

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!