Przepis: Kotlety drobiowe panierowane w sezamie (białym i czarnym)

Nawet tak popularne i "opatrzone" danie, jak panierowane kotlety drobiowe można wymyślić na nowo. Wystarczy podać je w niecodziennej panierce - panierce z mieszanki białego i czarnego sezamu. Efekt wizualny - niesamowity!
PRZEPIS: KOTLETY DROBIOWE PANIEROWANE W SEZAMIE (BIAŁYM I CZARNYM)
KOTLETY DROBIOWE PANIEROWANE W SEZAMIE (BIAŁYM I CZARNYM)
- 2 duże filety z piersi kurczaka
- 2 jajka
- 8 łyżek białego sezamu
- 4 łyżki czarnego sezamu
- sól i pieprz
Filety z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek. Przekrawamy każdy z filetów wzdłuż tak, aby uzyskać dwa cieńsze kotlety. Lekko je rozbijamy tłuczkiem do mięsa i doprawiamy solą i pieprzem. Oba rodzaje ziaren sezamu mieszamy ze sobą w miseczce. Kotlety panierujemy najpierw w jajku, a potem w mieszance sezamowej. Smażymy na patelni dokładnie, z obu stron.
Ziarna sezamu lekko zmienią smak mięsa drobiowego w porównaniu do standardowej panierki z bułki tartej. A dodatkowo ziarna sezamu mają zbawienne właściwości zdrowotne - zawierają duże ilości błonnika i wapnia. Bardzo pozytywnie działają na nasz układ krwionośny i nerwowy, poprawiają kondycję skóry oraz poprawiają koncentrację. Jednym słowem - polecamy :)
2019-05-19PolishPT10MPT10MPieknowdomu.pl