Przepis: Kotlety drobiowe panierowane w sezamie (białym i czarnym)

Przepis: Kotlety drobiowe panierowane w sezamie (białym i czarnym)

Nawet tak popularne i "opatrzone" danie, jak panierowane kotlety drobiowe można wymyślić na nowo. Wystarczy podać je w niecodziennej panierce - panierce z mieszanki białego i czarnego sezamu. Efekt wizualny - niesamowity!

 

PRZEPIS: KOTLETY DROBIOWE PANIEROWANE W SEZAMIE (BIAŁYM I CZARNYM)

Kotlety drobiowe panierowane w białym i czarnym sezamie
Składniki (na 4 porcje):

  • 2 duże filety z piersi kurczaka
  • 2 jajka
  • 8 łyżek białego sezamu
  • 4 łyżki czarnego sezamu
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek. Przekrawamy każdy z filetów wzdłuż tak, aby uzyskać dwa cieńsze kotlety. Lekko je rozbijamy tłuczkiem do mięsa i doprawiamy solą i pieprzem. Oba rodzaje ziaren sezamu mieszamy ze sobą w miseczce. Kotlety panierujemy najpierw w jajku, a potem w mieszance sezamowej. Smażymy na patelni dokładnie, z obu stron.

Ziarna sezamu lekko zmienią smak mięsa drobiowego w porównaniu do standardowej panierki z bułki tartej. A dodatkowo ziarna sezamu mają zbawienne właściwości zdrowotne - zawierają duże ilości błonnika i wapnia. Bardzo pozytywnie działają na nasz układ krwionośny i nerwowy, poprawiają kondycję skóry oraz poprawiają koncentrację. Jednym słowem - polecamy :)

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!