Przepis: Kotlety mielone z mozzarellą i serem pleśniowym

Przepis: Kotlety mielone z mozzarellą i serem pleśniowym

Popularne kotlety mielone można przygotować na tak wiele sposobów, że praktycznie nie są w stanie się znudzić. Ich zaletą jest także łatwość i szybkość przygotowania. Sprawdźcie przepis na przepyszne kotlety mielone, nadziewane mozzarellą, serem pleśniowym i koperkiem.

 

PRZEPIS: KOTLETY MIELONE Z MOZZARELLĄ I SEREM PLEŚNIOWYM

Kotlety mielone z mozzarellą i serem pleśniowym
Składniki (na 7-8 szt.)

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 100 g sera z niebieską pleśnią (najpopularniejszy to Błękitny Lazur)
  • 200 g sera mozzarella
  • 1 jajko
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Panierka:

  • 1 jajko
  • bułka tarta

 

Sposób przygotowania:

Ser pleśniowy kruszymy lub kroimy w drobniutką kosteczkę. Mozzarellę odsączamy i ścieramy na tarce do warzyw o dużych oczkach. W dużej misce mieszamy mięso mielone, mozzarellę i ser pleśniowy, dodając do nich jajko oraz drobno posiekaną połowę koperku. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość dokładnie mieszamy.

Z gotowego mięsa przygotowujemy kotlety o kształcie i wielkości wg uznania. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na patelni. Podajemy z ziemniakami, posypując z wierzchu koperkiem (opcjonalnie z dodatkiem sosu koperkowego lub czosnkowego). Smakują rewelacyjnie - polecamy :)

 

Przydatne produkty

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!