Przepis: Kotlety schabowe po trybunalsku

Przepis: Kotlety schabowe po trybunalsku

Kruche dzięki marynowaniu w soku z cytryny mięso wieprzowe uduszone w cebuli z dodatkiem kminku. Tradycyjny smak w najlepszym wykonaniu.

 

PRZEPIS: KOTLETY SCHABOWE PO TRYBUNALSKU

Kotlety schabowe po trybunalsku
Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, czarny pieprz, mielony kminek
  • mąka do obtoczenia
  • tłuszcz do smażenia
  • 2-3 białe cebule
  • szklanka bulionu

 

Sposób przygotowania:
Kotlety ze schabu myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie rozbijamy tłuczkiem. Mięso układamy w plastikowym pojemniku na żywność warstwami, skrapiając każdy kotlet sokiem z cytryny. Pozostawiamy w lodówce na godzinę. Mięso doprawiamy z obu stron solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz mielonym kminkiem. Obtaczamy w mące. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy kotlety z obu stron na złoto. Mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu szklimy cebule pokrojoną w półplasterki. Dodajemy z powrotem mięso i podlewamy szklanką bulionu lub rosołu (ewentualnie wody). Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Serwujemy z dodatkiem cebulki w towarzystwie ziemniaków i zieleniny.

Czas przygotowania: 30 min + 1 godzina marynowanie
Trudność: łatwe
Kaloryczność: 540 kcal/porcja

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!