Przepis: Krem dyniowo-paprykowy

Przepis: Krem dyniowo-paprykowy

Krem dyniowo-paprykowy. Bardzo aromatyczny krem dyniowy z wyraźnym smakiem i aromatem pieczonej papryki. Pikantności zupie dodają przyprawy: pieprz cayenne i ostra papryka. Doskonale smakuje podana z grzankami i prażonymi pestkami dyni. Pyszna rozgrzewająca jesienna zupa!

 

PRZEPIS: ZUPA KREM DYNIOWO-PAPRYKOWA

Krem dyniowo-paprykowy

Składniki:

  • 2 szklanki purée z pieczonej dyni (mała dynia Hokkaido)
  • 2 czerwone papryki
  • 1 biała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 l bulionu warzywnego lub rosołu
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietanki
  • sól, czarny pieprz, tymianek, pieprz cayenne, ostra i sodka papryka, mielony kumin

Do podania:

  • grzanki
  • pestki dyni
Sposób wykonania:

Dynię (polecana Hokkaido) umyć, wydrążyć i pociąć na ćwiartki.

Papryki przeciąć na pół i wydrążyć. Każdy kawałek dyni i papryki owinąć dokładnie folią aluminiową i upiec w piekarniku w 200 ° C do miękkości (przez około godzinę).

Po tym czasie warzywa wyciągnąć z foli, z papryki oddzielić skórkę.

W dużym garnku podsmażyć na oliwie posiekaną cebulkę i czosnek.

Dodać upieczone warzywa i gorący bulion / rosół.

Zblendować na gładko, gotować około 10 minut.

Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, tymiankiem, kminem, pieprzem cayenne i paprykami.

Podawać gorącą z dodatkiem małych grzanek i prażonych pestek dyni.

Czas przygotowania: 15 min + 60 min pieczenie

Trudność: łatwe

Ilość porcji: 6-8

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!