Przepis: Krem pomidorowy z soczewicą i mięsnymi klopsikami

Przepis: Krem pomidorowy z soczewicą i mięsnymi klopsikami

Aromatyczna, pięknie pachnąca i bardzo rozgrzewająca - taka właśnie jest zupa-krem pomidorowa z czerwoną soczewicą. Dodatek warzyw sprawia,  ze jest też jednocześnie niezwykle pożywna - przetestowaliśmy i... bardzo polecamy :)

 

PRZEPIS: ZUPA-KREM POMIDOROWY Z SOCZEWICĄ I KLOPSIKAMI

Krem pomidorowy z soczewicą i mięsnymi klopsikami
Składniki (na 4 porcje):

  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

 

Mięsne klopsiki (na ok.20 szt.):

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Mięso dokładnie wymieszać w dużej misce z 3 łyżkami bułki tartej oraz jajkiem, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Formować w ręce małe klopsiki, po czym obtoczyć dokładnie w bułce tartej. Smażyć na dużej patelni na rozgrzanym oleju, po czym odłożyć do osobnego naczynia.

Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę. Na rozgrzaną, dużą patelnię wrzucić cebulę i lekko podsmażyć, po chwili wyciskając do niej czosnek. Gdy cebula zmięknie, wsypać marchewkę oraz soczewicę, po czym zalać gorącym bulionem. Patelnię przykryć przykrywką i zawartość dusić aż do momentu, gdy marchewka zmięknie.

Dołożyć krojone pomidory z puszek oraz przyprawy: kmin rzymski, papryki, cząber oraz tymianek. Tym razem bez przykrycia gotować jeszcze 15 minut, aż całość nabierze gęstej konsystencji. Zdjąć z kuchenki i poczekać, aż lekko wystygnie, po czym dokładnie zmiksować na gładki krem w blenderze. Przelać z powrotem do naczynia i podgrzać, dodając sok z cytryny i ewentualnie przyprawiając solą i pieprzem do smaku.

Krem podawać na talerzu, dokładając usmażone mięsne klopsiki. Przyprawić zielonym dodatkami (natka pietruszki, szczypiorek) lub świeżymi ziołami.

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!