Przepis: Krem z białych warzyw z pestkami

Kremowa, delikatna w smaku z wyczuwalnym batatem, selerem i kalafiorem… Podana z mnóstwem wartościowych nasion i pestek. Do tego bardzo łatwa i szyba w przygotowaniu. Zupa ideał!
PRZEPIS: KREM Z BIAŁYCH WARZYW Z PESTKAMI
PRZEPIS: KREM Z BIAŁYCH WARZYW Z PESTKAMI
Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 2 białe cebule
- biała część pora
- 2-4 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki
- 1 duży batat
- 2 korzenie pietruszki
- 1 średniej wielkości seler
- 1 kalafior
- 1,5 l wody lub bulionu warzywnego
- 250 ml mleka lub 125 ml słodkiej śmietanki 18%
- sól, czarny pieprz
- natka pietruszki
- nasiona i ziarna: słonecznik, dynia, sezam (czarny i biały), płatki migdałów, orzeszki pinii
- suszone pomidory w oliwie
Sposób przygotowania:
W dużym garnku rozgrzać oliwę. Dodać posiekane dowolnie cebule, pora i czosnek. Składniki smażyć jednocześnie mieszając do momentu, aż staną się miękkie (ok. 5 minut). Dodać pokrojone w kostkę: ziemniaki, batata, pietruszkę i seler. Doprawić solą i smażyć razem przez kilka minut. Podlać wodą lub bulionem warzywnym, a następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, aż warzywa staną się miękkie. Pod koniec gotowania dodać podzielonego na różyczki kalafiora i gotować jeszcze przez 8-10 minut. Zupę zmiksować blenderem ręcznym lub też kielichowym. Przetrzeć przez sito i ponownie zagrzać z dodatkiem mleka lub śmietanki. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zupę serwować posypaną natką pietruszki, nasionami oraz kawałkami pokrojonych suszonych pomidorów.
W dużym garnku rozgrzać oliwę. Dodać posiekane dowolnie cebule, pora i czosnek. Składniki smażyć jednocześnie mieszając do momentu, aż staną się miękkie (ok. 5 minut). Dodać pokrojone w kostkę: ziemniaki, batata, pietruszkę i seler. Doprawić solą i smażyć razem przez kilka minut. Podlać wodą lub bulionem warzywnym, a następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, aż warzywa staną się miękkie. Pod koniec gotowania dodać podzielonego na różyczki kalafiora i gotować jeszcze przez 8-10 minut. Zupę zmiksować blenderem ręcznym lub też kielichowym. Przetrzeć przez sito i ponownie zagrzać z dodatkiem mleka lub śmietanki. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zupę serwować posypaną natką pietruszki, nasionami oraz kawałkami pokrojonych suszonych pomidorów.
Czas przygotowania: 50 min
Trudność: łatwe
Kaloryczność: 420 kcal / porcja
2018-04-24PolishPT50MPT50MPieknowdomu.pl