Przepis: Krem z białych warzyw z pestkami

Przepis: Krem z białych warzyw z pestkami

Kremowa, delikatna w smaku z wyczuwalnym batatem, selerem i kalafiorem… Podana z mnóstwem wartościowych nasion i pestek. Do tego bardzo łatwa i szyba w przygotowaniu. Zupa ideał!

 

PRZEPIS: KREM Z BIAŁYCH WARZYW Z PESTKAMI

Krem z białych warzyw z pestkami
Składniki:

  • 1 łyżka oliwy
  • 2 białe cebule
  • biała część pora
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 1 duży batat
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 średniej wielkości seler
  • 1 kalafior
  • 1,5 l wody lub bulionu warzywnego
  • 250 ml mleka lub 125 ml słodkiej śmietanki 18%
  • sól, czarny pieprz
  • natka pietruszki
  • nasiona i ziarna: słonecznik, dynia, sezam (czarny i biały), płatki migdałów, orzeszki pinii
  • suszone pomidory w oliwie

 

Sposób przygotowania:
W dużym garnku rozgrzać oliwę. Dodać posiekane dowolnie cebule, pora i czosnek. Składniki smażyć jednocześnie mieszając do momentu, aż staną się miękkie (ok. 5 minut). Dodać pokrojone w kostkę: ziemniaki, batata, pietruszkę i seler. Doprawić solą i smażyć razem przez kilka minut. Podlać wodą lub bulionem warzywnym, a następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, aż warzywa staną się miękkie. Pod koniec gotowania dodać podzielonego na różyczki kalafiora i gotować jeszcze przez 8-10 minut. Zupę zmiksować blenderem ręcznym lub też kielichowym. Przetrzeć przez sito i ponownie zagrzać z dodatkiem mleka lub śmietanki. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zupę serwować posypaną natką pietruszki, nasionami oraz kawałkami pokrojonych suszonych pomidorów.

Czas przygotowania: 50 min
Trudność: łatwe
Kaloryczność: 420 kcal / porcja

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!