Przepis: Kremowy sernik z wanilią

Przepis: Kremowy sernik z wanilią

Pyszny, kremowy sernik, rozpływający się w ustach. Nie ma chyba nikogo, kto nie przepadałby za takim ciastem. Ile gospodyń, tyle przepisów na sernik - dziś polecamy jeden z przepisów z serkiem mascarpone, likierem Amaretto i wanilią.

 

PRZEPIS: KREMOWY SERNIK Z WANILIĄ

Składniki:

Na spód:

  • - 250 g pełnoziarnistych herbatników
  • - 125 g masła

 

Na masę serową:

  • - 750 g sera białego (trzykrotnie mielonego lub z wiaderka)
  • - 250 g serka mascarpone
  • - 1 i 1/2 szklanki cukru
  • - 5 jajek
  • - 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • - laska wanilii
  • - 3 łyżki likieru Amaretto
  • - 200 ml śmietanki kremówki (36%)

 

Kremowy sernik z wanilią
Wykonanie:

Spód: Ciasteczka mielimy w malakserze lub kruszymy kulą do ciasta. Łączymy z roztopionym masłem, aż masa będzie miała konsystencje mokrego piasku. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy masę na spód. Wyrównujemy, dociskamy dłonią i wkładamy do lodówki.

Masa serowa: ser mielimy trzykrotnie w maszynce z małymi oczkami. Miksujemy twaróg z mascarpone i mąką. Następnie dodajemy kolejno, nie przerywając mieszania cukier, jajka, nasionka z laski wanilii, likier Amaretto. Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej i bardzo dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na wcześniej przygotowany spód.

Pieczemy w 175 stopniach przez 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pozostawiamy sernik na około 1h 40 minut do tzw. „suchego patyczka”. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Dowolnie dekorujemy.

Przeczytaj również