Przepis: Kruche ciasto budyniowe z jabłkami

Przepis: Kruche ciasto budyniowe z jabłkami

Smakoszom ciast z jabłkami polecamy przepis na kruche ciasto z tymi owocami, z dodatkiem budyniu i aromatycznego cynamonu. Połączenie tych smaków daje świetny efekt, a ciasto  cudownie sprawdza się jako niedzielny, rodzinny deser.

 

PRZEPIS: KRUCHE CIASTO BUDYNIOWE Z JABŁKAMI

Kruche ciasto budyniowe z jabłkami
Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g margaryny (1 kostka)
  • 1 niecała szklanka cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4-5 jabłek
  • mielony cynamon
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 3/4 litra mleka

 

Sposób przygotowania:

Na stolnicy zagniatamy kruche ciasto: do mąki dodajemy margarynę, cukier puder, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Włożyć do lodówki na 1 godzinę. Jabłka obrać ze skórki, oddzielić gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Oba opakowania budyniu ugotować w 3/4 litra mleka.

Po wyjęciu z lodówki podzielić ciasto na dwie części. Obie części rozwałkować na stolnicy. Pierwszą włożyć na dno wyłożonej papierem formy do pieczenia (ponakłuwać widelcem). Na cieście ułożyć plasterki jabłek, posypać cynamonem, następnie wylać przygotowany, gorący budyń. Całość przykryć drugą częścią kruchego ciasta. Piec przez ok. 50  minut w piekarniku, nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika zostawić ciasto w formie do całkowitego wystygnięcia. Podawać posypane cukrem pudrem.

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!