Przepis: Kruche migdałowe ciasto z rabarbarem, przykryte bezą

Ciasto z rabarbarem to świetny sposób na wykorzystanie sezonu na to warzywo, będące bardzo wdzięcznym, świeżym i kwaskowatym dodatkiem do wszelkiego rodzaju wypieków i deserów. Przykryte słodką bezą, smakuje po prostu wyśmienicie.
PRZEPIS: KRUCHE MIGDAŁOWE CIASTO Z RABARBAREM PRZYKRYTE BEZĄ
KRUCHE MIGDAŁOWE CIASTO Z RABARBAREM PRZYKRYTE BEZĄ
Składniki:
- 1/2 kg świeżego rabarbaru
- 120 g mąki
- 100 g margaryny
- 400 g cukru
- 50 g zmielonych migdałów
- 10 g płatków migdałów
- 5 białek z jajek
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Na stolnicy zagniatamy kruche ciasto: na stolnicy do mąki dodajemy margarynę, 50 g cukru, żółtko, śmietanę oraz zmielone migdały i proszek do pieczenia. Gotowe kruche ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wkładamy do wyłożonej papierem formy do pieczenia, nakłuwając go widelcem. Pieczemy w nagrzanym do temperatury 180 stopni C piekarniku przez 15 minut.
Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki 2-3 cm, po czym rozkładamy w formie do pieczenia na upieczonym wcześniej kruchym cieście. Lekko posypujemy dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy do niej stopniowo 350 g cukru, dokładnie mieszając. Następnie dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Tak powstałą masę na bezę wykładamy do formy na ciasto i rabarbar.
Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 15-20 minut, aż beza się lekko zarumieni. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto jeszcze na 20-25 minut, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Na koniec wierzch ciasta posypujemy świeżo uprażonymi na patelni płatkami migdałów.
PS. Przepis zaczerpnęliśmy z serwisu przepisy.pl
2019-05-22PolishPT35MPT25M1 cakecakeciasto, cake, przepis, rabarbar, bezaPieknowdomu.pl